Screenshot 2 5


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici (OMS Zenica) pridružio se i ove godine obilježavanju Sedmice međureligijskog dijaloga, koji se prve sedmice februara u cijelom svijetu obilježava po odluci Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 20. oktobra 2010. godine.

Kako je na današnjoj pres-konferenciji u atriju Medžlisa islamske zajednice Zenica istakao Vlatko Rosić, predstavnik Katoličke crkve u Zenici, ovi su dani prilika da u vremenu pandemije koronavirusa pobude svijest da se, unatoč svih ovih okolnosti, susrećemo i družimo.

On je zahvalio i Misiji OSCE-a u BiH na vrijednoj donaciji računalne opreme za realizaciju online aktivnosti te tajniku Odbora za međureligijsku saradnju Zenica Kenanu Hodžiću za kojeg je kazao da je “inicirao mnoštvo aktivnosti“.

“Teško je funkcionirati na ovakvom vremenu, ali, čini mi se da smo uspjeli iz svega što nam se događa izvući jedan maksimum i poslati pozitivnu sliku i priču. Da pokažemo, ne samo građanima Zenice, nego i BiH, da možemo zajedno surađivati i funkcionirati”, poručio je Rosić.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica Jakub ef. Salkica napomenuo je kako je ključ razumijevanja suživota, tolerancije, poštovanja, uvažavanja i međureligijskog dijaloga u BiH izuzetno važan.

“I ova sedmica međureligijskog dijaloga u Zenici upravo ima taj cilj. Ima i cilj da promoviše Zenicu kao grad u kome su aktivne sve tri svjetske religije – judaizam, kršćanstvo i islam, odnosno islamska i jevrejska zajednica te pravoslavna i katolička crkva”, podvukao je Salkica.

U sklopu obilježavanja Sedmice međureligijskog dijaloga, zenički muftija dr. Mevludin ef. Dizdarević u srijedu, 3. februara organizira prijem za mlade te za vjerske službenike iz tog grada.

Također, u četvrtak će u samostanu Uršulinku – Župa svetog Josipa biti upriličeno druženje i međureligijska tribina za mlade, a u petak u Bosanskom narodnom pozorištu zenička premijera dokumentarnog filma “Efendijin zavjet“.

U subotu će biti održana online premijera videa “Retrospektiva rada OMS-a Zenica tokom 12 godina“, a u nedjelju online prezentacija viber-stickera OMS-a Zenica.