Portal 072info

Boja očiju vas odaje: Kako podnosite bol, alkohol i kakav vam je karakter

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kakve će boje biti nečije oči zavisi od kombinacije čak 12 do 13 gena, a osim što utiče na boju očiju, ti geni imaju i druge uloge. Ne kaže se bez razloga da su oči ogledalo duše, ali u doslovnom smislu one su i ogledalo zdravlja, navika, mogućnosti, piše ”Dejli mejl”.

Prema posljednjem istraživanju, bjelkinje svijetlih očiju (plavih ili zelenih) bolje podnose bol od osoba tamnijih očiju.

Studija, sprovedena na Univerzitetu Pitsburg nad 58 trudnica, utvrdila je da su osobe svjetlijih očiju bolje podnosile porođajne tegobe i da su tokom porođaja osjetile manje bola.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Takođe, one su poslije porođaja osjetile manju napetost, imale su manju stopu postporođajne depresije i manje negativnih misli.

Dr Džari Luhelajnen, profesor molekularne biologije Univerziteta Džon Murs, koji inače proučava kako geni utiču na boju očiju i pomaže forenzičarima da identifikuju žrtve ubistava i nesreća na osnovu ostataka lobanje, kaže da se boja očiju može predvidjeti sa sigurnošću od 70 do 90 odsto.

Melanin, osim što utiče na to koliko će oči biti tamne, izolator je električnim vezama između ćelija mozga – više melanina u mozgu i on će efikasnije i brže funkcionisati.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Slično je pokazalo i istraživanje psihologa Entonija Falonea sa Univerziteta Edinburg iz 1991. godine nad 100 volontera koje je pokazalo da su studenti tamnih očiju pokazali značajno bolje rezultate na testovima inteligencije koji su bili vremenski ograničeni.

I dok su osobe tamnih očiju brže reagovale i bolje rješavale testove, plavooke osobe pokazale su se boljim u strateškom razmišljanju pa su njihovi sportovi golf, kros trčanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedna jedina osoba koja se prije 6.000 do 10.000 godina rodila s plavim očima “kriva” je za sve plavooke osobe danas jer, kako smatraju naučnici Univerziteta Kopenhagen, svi smo prije imali smeđe oči.

Oni smatraju da su se plave oči pojavile sasvim slučajno, a jedna od teorija tvrdi da su hladna klima i tmurno nebo pomogli njihovom širenju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Manjak melanina uticao je i na to da je koža osoba iz severnih krajeva svjetlija, jer takva bolje može da stvori vitamin D koga nema u tim krajevima jer nema dovoljno sunčevog svjetla.

Inače, plave oči filtriraju manje svjetla zbog čega osobe plavih očiju bolje vide kada je sunce slabije, ali imaju i veći rizik da će oboljeti od dijabetesa tipa 1, da će imati probleme sa sluhom…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istraživanje iz 1977. godine zabilježilo je da osobe plavih očiju odaju mnogo manje o sebi u razgovoru s psihoterapeutom ili drugim savjetnikom.

S druge strane, njemački psiholozi su 2006. utvrdili da djeca plavih očiju imaju manje inhibicija u ponašanju od djece tamnih očiju, a u Češkoj je objavljeno istraživanje koje je otkrilo da su muškarci smeđih očiju dominantniji od onih plavih očiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Žena | Blic.rs

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)