Portal 072info

Bolest od koje boluje 25 odsto muškaraca, a to ne znaju

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ova bolest je veoma rasprostranjena, što može biti razlog zbog čega ljekari ističu da ovo stanje traži pažljivu dijagnostiku i ispravnu terapiju.

Gotovo 80 odsto ljudi koji imaju bolest jetre nemaju pravu dijagnozu, otkriva nova studija s Bejlor koledža. Riječ je o masnoj jetri koja nije uzrokovana alkoholizmom, a istraživanje pokazuje da masnoj jetri uzrok nije ni hepatitis ni pretjerano ispijanje alkohola, piše Menshealth.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Međutim, kad su naučnici revidirali istoriju bolesti pacijenata tek je njih 39 odsto s dijagnozom bolesne jetre imalo abnormalne nivoe jetrenih enzima dokumentovane u svojim kartonima, a za 22 odsto pacijenata se spomenula mogućnost te bolesti.

Ova bolest je veoma raširena, što može biti razlog zbog čega ljekari ističu da ovo stanje traži pažljivu dijagnostiku i ispravnu terapiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U studiji iz 2013. napravljenoj na Džon Hopkins Univerzitetu, otkriveno je da jedan od šestorice muškaraca u svojom kasnim 30-ima ima masnu jetru. A taj broj je u porastu kako pacijenti stare pa jedan od četvorice muškaraca u 40-im godinama ima masnu jetru.

Veliki procenat ljekara ranije je ignorisao masnu jetru jer su vjerovali da je bezopasna, ali nije više tako. Ona je često povezana s visokim krvnim pritiskom, dijabetesom, gojaznošću, visokim holesterolom i niskim dobrim holesterolom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME