Bolnički kapaciteti u BiH se pune, a građani biraju koju će vakcinu da prime

bolnica
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini je registrovano 718 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Prijavljeno je 13 smrtnih ishoda. Bolnički kapaciteti se pune, vakcinisano nešto više od 12 % građana, čekaju se nove donacije. Građani biraju koju vakcinu će primiti.

Kako se u BiH povećava broj novozaraženih koronavirusom pune se i bolnički kapaciteti. U općoj bolnici hospitalizirana su 64 pacijenta, od kojih je osam na intenzivnoj njezi, četiri su na respiratoru. U KCUS-u liječe se 83 pacijenta. U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar su 103 bolesnika. Porast pacijenata je i u ZDK i TK.

“Mislim da je sada popunjena trećina kapaciteta u bolnici Zenica i bolnici Tešanj i ono što je interesantno da svi hospitalizirani pacijenti u Zenici i ovo četvero na respiratoru i dvoje koje je preminulo u zadnjih par dana da niko od njih nije bio vakcinisan”, rekao je Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK.

ČITAJ JOŠ:  Upozorenje na izrazito hladno vrijeme, temperature će pasti do 12 stepeni ispod nule

“Mi trenutno na UKC Tuzla imamo hospitalizirana 34 pacijenta. Pacijenti koji su hospitalizirani su ni koji su nevakcinisani”, rekao je Božo Jurić,
ministar zdravstva TK.

U RS je 509 osoba na bolničkom liječenju.

“Mi trenutno najveći broj oboljelih imamo u uzrasnoj grupi negdje od 30 do 49 godina i značajan broj u uzrasnoj grupi od 20 do 29 godina radi se o osobama koje su u pokretu, koje cirkulišu, rade”, rekla je Jelena Đaković Dević, epidemiologinja.

Struka i dalje apelira na vakcinisanje, kao jedinu zaštitu od teških oblika bolesti, pa i hospitalizacije. O tome se raspravljalo i na Skupštini KS.

“25 % od ukupnog broja hospitaliziranih njih 25% je bilo vakcinisanih. Imate situaciju i to ne mora ništa značiti , mi ćemo ići jer moramo prikupiti, jer smo tek počeli sa tim analitičkim podacima onda možemo govoriti o ljudima koji su potpuno imunizirani jer možete vi u inkubaciji dobiti vakcinu itd”, kazala je Aida Pilav, epidemiologinja.

ČITAJ JOŠ:  Bosanac pratio navigaciju pa se zaglavio sa skupocjenim Cadilacom: “Završio u minskom polju, bagerima ga izvlačili”

“Ovaj broj od 25% koji je dr. Pilav spomenula govori se o ljudima koji su primili vakcinu. Kod kojih pojednostavljeno rečeno vakcina nije možda imala vremena da djeluje, da odreaguje i odradi svoj dio posla”, dodao je Damir Marjanović, profesor genetičkog inženjerstva i biotehnologije.

Danas su bile nešto veće gužve ispred Zetre jer su stigle nove doze Pfizer vakcina.

“Imamo konačno vakcine ,imali smo prije tri četiri mjeseca problem kad će vakcine, što ne nabavljaju vakcine i evo kad je nabvljeno vidite da u kompletnoj Federaciji i RS taj odziv slab”, rekao je Ademir Spahić, koordinator za vakcinaciju u KS.

ČITAJ JOŠ:  Građani BiH za 24 sata donirali 500.000 KM za pomoć Turskoj i Siriji

Spahić kaže da već sutra ispred Zetre će biti značajno manji broj ljudi, jer Pfizera neće biti. I zastupnici na Skupštini KS danas su pozvali građane da se vakcinišu ali ih i kritikovali.

“Bilo je kupite vakcine, sram vas bilo niste kupili vakcine , ko nije kupio vakcine taj je najgori , taj je magarac, ko zadnji kupi vakcine magarac, e kad su došle vakcine nećemo da se vakcinišemo”, rekao je zastupnik u Skupštini KS Damir Nikšić.

A do sada je u BiH u potpunosti vakcinisano 12,45% stanovništva , a do 3 septembra je pristiglo skoro 3 miliona doza vakcina. U narednom periodu se očekuje donacije Pfizera iz SAD-a, AstraZenece iz Danske, ali i Moderne iz Hrvatske.

GODISNJICA
MARKETING