5ef61d39 7b44 4091 8679 624c0a0a0a78 anne wallace preview
AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Danas je zvanično moj 100. dan borbe sa Covidom-19. Prve simptome osjetila sam 17. marta, nedugo nakon što se moja 16-godišnja kćerka testirala na virus i dobila pozitivan rezultat. Tako svoju priču za Huffington Post počinje Anne Wallace iz SAD, koja preko tri mjeseca bije bitku sa korona virusom, a ovo je njena priča.

“Kada su mi ljekari rekli da ću dvije nedjelje morati da budem u karantinu, to mi je zvučalo predugo. Pojma nisam imala šta me zapravo čeka.

Otkad sam dobila pozitivan rezultat, rado sa ljudima na društvenim mrežama dijelim svaki detalj svoje bolesti i mnogi mi pišu tražeći savjete i iskustva. Evo nekih najčešćih dilema koje mi šalju.

PLAŠIM SE DA KAŽEM LJUDIMA DA IMAM KORONA VIRUS

Moramo da se riješimo ove stigme. Stid neće pomoći nikome i ako ste bolesni, treba vam pomoć i podrška. Znam to iz prve ruke – nedjeljama nisam mogla da uradim ništa nakon što sam se razboljela.

Nisam mogla ni da pričam – nisam imala dovoljno kiseonika ni za to. I danas, tri mjeseca kasnije, svakodnevni poslovi me ostave bez daha. Ovo nije trenutak da se osamite. Naravno, ne treba nikog da izlažete opasnosti, ali neko treba da vam donosi hranu i pomogne vam.

NIKO NE VJERUJE DA SAM I DALJE LOŠE, PROŠLO JE DVA MJESECA

Ja sam imala sreće da niko u mom okruženju nije pomislio da se foliram. Tri mjeseca otvoreno pričam o svom iskustvu i činjenica je da mnogi pacijenti još dugo nose posljedice ovog virusa. Vjerujte im. U ova tri mjeseca naišla sam na mnogo ljudi koji prolaze kroz isto.

LJEKAR KAŽE DA IMAM BLAGE SIMPTOME I DA OSTANEM KOD KUĆE, ALI TO JE BILO PRIJE DVA MJESECA I NIJE MI BOLJE

Ako ste vi ili neko koga znate bolesni od Covida-19, morate da zahtijevate najbolju moguću njegu. Trenutno je pandemija, bolnice i ljekari su preopterećeni i suočavaju se sa nepoznatom bolešću.

I sama sam morala da obavim nebrojeno mnogo poziva i da insistiram da me testiraju. Ima mnogo protivrečnih informacija.

Morate da insistirate u traženju nege za sebe. Covid-19 još dugo neće otići i prioritet mora da vam bude vaše zdravlje, kao i zdravlje svih vaših”, rekla je ona.