Borba za život: Bolnice u BiH pojačale potrošnju medicinskog kisika koji se trenutno nabavlja u Mađarskoj

ac96e6f39461f3d41aff0a2051487af1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Pogoršana epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini, izazvana četvrtim talasom koronavirusa, povećala je potrebu zdravstvenih ustanova za medicinskim kisikom neophodnim u borbi protiv COVID-19.

U martu ove godine, tokom trećeg talasa pandemije, situacija sa nabavkom medicinskog kisika bila je alarmantna. Šta nas čeka ovu jesen?

– Osjećamo pritisak potrošnje. Sve bolnice su pojačala potrebe. Radimo vanredne isporuke. Recimo, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu potroši pet tona kisika za 12 sati. Potrošnja je povećana i u Tuzli, Bihaću, Mostaru, Tešnju, Zenici…

Naša punionica u Zenici radi prekovremeno i vikendom – kaže Suada Hadžalić, šefica logistike u kompaniji Messer Tehnoplin/Messer BH Gas, jedinog proizvođača kisika u BiH.

Domaća proizvodnja u ovo pandemijsko doba nije dovoljna da podmiri potrebe bh. tržišta, zbog čega se dodatne količine medicinskog kisika nabavljaju u inostranstvu.

– Trenutno je došlo do zastoja u proizvodnji kisika u Sloveniji i Hrvatskoj, pa smo se morali okrenuti Mađarskoj. Nadamo se da će se postrojenja u Sloveniji i Hrvatskoj uskoro pokrenuti.

To bi u značajnoj mjeri rasteretilo nabavku kisika u danima i sedmicama kada se može očekivati još veći broj bh. građana koji će u brobi za život morati imati podršku medicinskog kisika – ističe Hadžalić.

GODISNJICA
MARKETING