Borenović: Dodik se potpuno pogubio

bor
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Branislav Borenović, lider PDP-a, kazao je kako je od samog početka mandata u Predsjedništvu BiH, bilo jasno da se član Predsjedništva Milorad Dodik ne snalazi u Sarajevu.

– Međutim, djelovanjem na jučerašnjoj sjednici pokazao je da se potpuno pogubio i da su njegovi postupci van granica korisnog ponašanja za RS – rekao je Borenović.

Dodao je da su predsjednici svih parlamentarnih stranaka iz RS 26. jula ove godine, nakon nametnute odluke Valentina Incka, potpisali zaključak prema kojem nema uslova za donošenje odluka srpskih predstavnika u institucijama BiH, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja štetnih odluka po RS.

– Član Predsjedništva BiH očigledno ovaj zaključak čita bez riječi „sprečavanja“, jer učestvuje u radu na način da donosi štetne odluke po RS. Nevjerovatno je da glasao protiv Sporazuma o finansiranju prekogranične saradnje imeđu BiH i Srbije, za šta bi sredstva izdvojila Evropska komisija, te tako oštetio i BiH i Srbiju za milion i osamsto hiljada eura. Njegovim sumanutim ponašanjem uskraćena pomoć i nanijeta šteta stanovnicima Istočne Ilidže, gdje su Oružane snage BiH trebale da ustupe i postave pantonski most, te uskraćene donacije u vidu medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Bijeljini i Trebinju i još pet u FBiH.

I još se hvali da je glasao po svojoj savjesti! Kakva je to savjest?! I kome se usput pravda da ne blokira rad Predsjedništva? Tačno, ne blokira rad te institucije, ali je blokirao djelovanje u skladu sa odlukama parlamenta RS. Glasaju njegovi ministri u Vijeću ministara, ministrica finansija RS u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje, pojave se u i glasaju u Parlamentu BiH i njegovi poslanici, glasa i Dodik, ali glasa na štetu RS, a ne da je spriječi. Nema te politike koja može opravdati neodgovornost i neljudskost pri glasanju protiv donacija bolnicama, pomoć nedavno poplavljenoj opštini ili sporazuma kojim se finansijski pomaže saradnja Srbije i BiH – rekao je Borenović.

Borenović ističe da je Dodik tokom čitavog mandata očigledno potpuno pogubljen, a da je jedine oblasti gdje se on i oni oko njega dobro snalaze jesu zloupotrebe u javnim nabavkama, enormno trošenje budžetskih sredstava i korupcija od čega veliku štetu trpe svi ljudi u RS i BiH.