c 5
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović sastao se danas sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom (Johann Sattler).

Tokom sastanka su razmijenili stavove o evropskom putu BiH.

– Nečinjenje i opšta nezainteresovanost vlasti u BiH da se naprave koraci ka poboljšanju kvaliteta života građana i opšteg napretka doveli su nas do dugogodišnje stagnacije. Vladavina prava, efikasne pravosudne institucije, snažna ekonomija i demokratski izbori koji izražavaju volju građana za koje se mi zalažemo trebali bi biti prioriteti i svih političkih aktera – rekao je Borenović.

On je istakao da jedan od osnovnih prioriteta moraju biti izmjene Izbornog zakona.

– Кorupcija koja nagriza naše društvo svoje polazište ima u izbornoj korupciji. Potrebne su nam izmjene Izbornog zakona koje će omogućiti zakonite, fer i demokratske izbore što bi se u ovoj neizbornoj godini trebalo uraditi – rekao je Borenović, koji je i član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva.

Tokom razgovora, šef Delegacije EU u BiH naglasio je, pored izmjena Izbornog zakona, potrebu izmjena Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa i Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, kao i implementaciju ostalih 14 ključnih prioriteta, u cilju ispunjavanja kriterijuma Evropske unije za otpočinjanje pregovora o članstvu.