Bosanac, koji živi u Danskoj, ustupio kuću za smještaj zaraženih

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Primarni izolatorij za osobe inficirane korona virusom u Goraždu, bit će smješten u privatnom poslovno-stambenom objektu u Vranskoj mahali koji je na raspolaganje ustupio Goraždanin Zijad Ćurović, trenutno nastanjen u Danskoj.

“Kada sam od svog brata saznao da postoji problem s izolatorijem koji mora fizički biti odvojen od Kantonalne bolnice, odmah sam ponudio svoj objekat na korištenje, da ga urede prema propisima medicinske struke i drago mi je da je KŠ CZ to prihvatio. To je najmanje što mogu učiniti za svoj grad”,  poručio je Ćurović iz Danske.

Predstavnici kantonalnog štaba civilne zaštite i Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde prilikom današnjeg obilaska ovog objekta potvrdili su da on ispunjava uvjete za potrebe primarnog izolatorija.

“Kapacitet je 15 pacijenata, ukoliko se ukaže potreba. Objekat ima neophodne uslove, posjeduje dva sprata i prizemlje koje će se koristiti kao ambulantni dio. Drugi sprat ćemo dati odmah na opremanje s onim stvarima koje trenutno nedostaju, dok je prvi potpuno spreman za eventualne pacijente, ukoliko se ukaže potreba za izolacijom”, kazala je komandantica Kantonalnog štaba civilne zaštite Edita Velić.

Naglasila je da prostor Kantonalne bolnice Goražde neće biti korišten kao izolatorij.

“U dio koji je bio određen privremeno do sada je primiljena jedna osoba koja je trebala biti smještena i ovim putem želim da kažem da bolnica neće biti izolatorij kako se to špekuliralo, niti je ikad bila izolatorij. Primarni izloatorij je kuća našeg sugrađanina, ukoliko bude potrebe za većim kapacitetom koristit će se prostor Srednje tehničke škole “Hasib Hadžović” koji je već određen u slučaju da se pojavi veći broj pacijenata“, naglasila je Velić.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća naglasila je da je ohrabrujuća činjenica da su se pozivu za podršku institucijama u borbi protiv širenja korona virusa, odazvali i brojni privrednici.

“Ova situacija je ujedinila sve nas u BPK Goražde. Firma “Prevent” već uveliko radi na proizvodnji zaštitne opreme za potrebe tržišta cijele BiH, a ne samo BPK Goražde. Kompanije “Emka-Bosnia” i “Jusri”, počinju proizvodnju vizira kao jedan dio zaštitne opreme. I drugi privredni subjekti shvatili su ozbiljnost situacije, ponudili su se Vladi BPK Goražde i Kantonalnom štabu civilne zaštite i mi ćemo već sljedeće sedmice imati specijalistu infektologa koji će se staviti na raspolaganje Kantonalnoj bolnici, tako da ćemo rješiti ovu situaciju, kada je u pitanju medicinski kadar”, istakla je Obuća.

Epidemiološka situacija na području BPK Goražde trenutno je stabilna i nema novih slučajeva oboljelih od korona virusa. Četiri osobe kod kojih je on potvrđen su stabilnog zdravstvenog stanja dok je 129 osoba u samizolaciji.

Fena