Bosanac razvio svjetski popularnu aplikaciju: Od Danske, preko Čilea do Portugala

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Amir Salihefendić, Bosanac sa adresom u Portugalu, prije nekoliko godina je osnovao kompaniju Doist, koja se bavi razvojem aplikacija. Trenutno ima jednu aplikaciju koja se zove Todoist i ima preko četiri miliona korisnika.

Tačnije, firmu je osnovao 2011. godine u Čileu, trenutno zapošljava 35 ljudi iz više od 15 zemalja svijeta, te godišnje obrće više od dva miliona dolara.

Od Jajca do Tajlanda

Njegova životna priča počela je u Jajcu, gdje je rođen. Poslije rata je sa roditeljima odselio u Dansku, gdje je stekao univerzitetsko obrazovanje iz oblasti informacijskih tehnologija. Nakon Danske živio je u Čileu, Tajlandu, a sada se sa porodicom skrasio u Portugalu.

“Bio sam prilično mlad kada sam razvio aplikaciju Todoist i osnovao firmu. Sada se sve vrti oko te aplikacije”, ispričao nam je Salihefendić.

Prema njegovim riječima, aplikacija je postala popularna zato što na jednostavan način pomaže u organizaciji posla, posebno kada je riječ o projektnim timovima. Pomoću aplikacije mogu se dijeliti zadaci članovima tima na određenom projektu ili u određenoj firmi te pratiti izvršenje, rokove, ko je zadužen za nešto i ko je odgovoran. Aplikacija je dostupna na više od 20 jezika.

“Uskoro ćemo objaviti i novu aplikaciju za timsku komunikaciju. Ponovo pravimo nešto što je poput mobilnog e-maila. Na razvoju aplikacija rade stručnjaci iz više od 15 država”, ispričao nam je Amir.

On je pozvao i mlade iz BiH koji se bave razvojem aplikacija da mu se pridruže i da sarađuju sa njegovom kompanijom, jer uvijek ima posla u toj branši i nove ideje su uvijek dobrodošle.

bosanac-razvio-svjetski-popularnu-aplikaciju-od-danske-preko-cilea-do-portugala_1429122870_0-1-960x720

Pomoć od brata

Ispričao nam je kako mu je u početku najviše pomogao brat, koji je također stručnjak za informacione tehnologije, ali se on ne bavi razvojem aplikacija.

“Buraz živi u Bosni, u Jajcu, i ima kompaniju koja se bavi prodajom računara i informatičke opreme”, kazao je Salihefendić.

Najvažnije je, prema njegovim riječima, da je sada obrazovanje iz ove oblasti dostupno svima, bez ikakvih ograničenja. Na internetu možete naučiti programirati koristeći predavanja sa Harwarda ili sa MIT-a.

“Danas je najvažnije da možete uspjeti odsvakle, ne morate više biti u SAD-u da možete uspjeti i da možete napraviti svjetski proizvod. Uspjeh je svima dostupan, bez obzira na to u kojoj zemlji živite”, kazao je Salihefendić.

bh-index.com

072INFO TV