Bosanci zabrinuti jer im stižu kazne iz Hrvatske: ‘Šta je sa zaštitom podataka?’

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Iako slučaj Mostarca kojem je stigao poziv za plaćanje kazne zbog nepropisnog parkiranja u Baškoj nije prvi, svejedno je ova procedura slanja osobnih podataka iz Bosne i Hercegovine institucijama u Republiku Hrvatsku problematična.

Ovo dešavanje otvara pitanje zaštite osobnih podataka državljana BiH jer podacima osobe koja je pogrešno parkirala automobil u Hrvatskoj raspolažu osobe koje nisu, uvjetno rečeno, u lancu onih koji su obvezni štititi te podatke piše Večernji

Institucije Bosne i Hercegovine dostavile su osobne podatke Općini, odnosno advokatu koji je zastupa. Niko od njih ne podliježe čak ni obvezi zaštite podataka, pa ih eventualno u razmjerno dugom lancu može zloporabiti.

Općinu Bašku Vodu inače zastupa advokat Marko Kuzmanović, koji je inače specijaliziran za ove slučajeve, no u ovome slučaju punomoć za zastupanje dao je drugome kolegi, advokatu Shainu Pachecu Vinkoviću iz Pule.

Institucije BiH ne vide ništa sporno te se pozivaju na zakone i propise i međudržavne sporazume. Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) naveli su kako je “prijenos osobnih podataka kontroloru u Hrvatskoj, prema mišljenju Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH, načelno dopušten s obzirom na to da se radi o državi koja je potpisnica Konvencije o zaštiti osoba u pogledu automatske obrade osobnih podataka iz 1981. godine”.

“Obrada osobnih podataka je zakonita ako se vrši uz saglasnost nositelja podataka, članak 5. Zakona, ili bez saglasnosti ako je ispunjen jedan od uvjeta iz članka 6. Zakona koji propisuje pravo na obradu osobnih podataka bez saglasnosti nositelja podataka.

Dakle, s obzirom na navedeno, treća strana je dokazala pravnu osnovu po kojoj je ovlaštena dobiti tražene osobne podatke. Budući da se radi o prijenosu podataka u inostranstvo, utvrđeno je da su ispunjeni uvjeti iz članka 18. stavaka 1. i 2. Zakona”, stoji u komentaru državne agencije u BiH.

Oni smatraju da je osiguran i lanac zaštite osobnih podataka osoba iz BiH za koje se dostavljaju podaci.