Portal 072info

Bosanke osvojile dvije zlatne medalje na INESPO takmičenju

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

BOSANKE OSVOJILE DVIJE ZLATNE MEDALJE NA INESPO TAKMIČENJU

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Protekle sedmice, učenica Međunarodne srednje škole u Tuzli, Sabina Tinjić je učestvovala na ovogodišnjem INESPO takmičenju u Nizozemskoj.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

INESPO projektna olimpijada se održava unazad 8 godina i godišnje okuplja mlade iz 45 država, a za cilj ima donijeti zajednički koncenzus o društvenim vrijednostima okoliša, te eliminirati ekološke probleme kroz obrazovanje.

Ovogodišnje takmičenje je za Bosnu i Hercegovinu donijelo dvije zlatne medalje koje su pored Sabine osvojile i učenice Sarajevo koledža Selma Fuško i Ena Smajlović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Kroz projekat Tea time sam radila na istraživanju antimikrobnog djelovanja biljaka (Euphrasia officinalis, Verbascum, Hypericum perforatum, Juniperus communis, Achillea milefolium) na infekcije izazvane od strane patogenih bakterija (E.Coli, Staphylococcus Aureus, Candida Albicans, Klebsiella Pneumoniae). Glavni cilj ovog projekta je da se umanji korištenje antibiotika te poveća korištenje biljaka i biljnih substanci, kao i da se dokaže sama učinkovitost biljaka, te stanovništvo edukuje o njihovoj učinkovitosti.“, objašnjava svoj projekat Sabina Tinjić sa kojimje osvojila zlatnu medalju na BOSEPO takmičenju, bronzu na GENIUS olimpijadi u SAD-u, i zlatnu medalju na INESPO takmičenju u Nizozemskoj.

Također, nakon što je imala priliku kao jedina od učesnicika da prezentuje svoj projekat pred svim kolegama i članovima žirija, isti je dobio i nagradu za društveno najprimjenjiviji projekat.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

„Zadovoljna sam uspjesima koje sam ostvarila radeći na ovom projektu sa profesorom Meydan Firatom. Kroz isti sam naučila dosta novih stvari koje vjerovatno nikada ne bih imala priliku da vidim da nije ovakvit takmičenja i olimpijada. Također, za mene je vrlo bitno što sam imala priliku upoznati dosta novih prijatelja sa kojima u narednom periodu mogu razmijenjivati mišljenja i iskustva o budućim projektima i radovima.“


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME