Bosansko jelo uz koje su momci i djevojke ašikovali: Zaštićena tarevačka ćetenija

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tarevačka ćetenija, tradicionalno bosansko jelo, uvrštena je na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa. Ova radosna vijest mještanima će biti saopćena 25. februara.

Kako se pravi

Kako ističe Mustafa Mustajbegović, dobro je to što će ćetenija od sada imati svoje mjesto koje joj i pripada kao tradicionalnom jelu uz koje su nekad davno momci i djevojke ašikovali, sijelili i kovali svoju sreću.

Prije 18 godina u povratničkom naselju Tarevci kod Modriče, zahvaljujući profesoru u penziji Mustajbegoviću i vrijednoj omladini, organizirana je prva „Ćetenijada“ u Bosni i Hercegovini.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas
Ćetenija - Avaz
Mehanović: Prave i domaću tarhanu. H. Čalić

Vrijedne žene ovog naselja potrudile su se i pred velikim brojem ljudi pokazale kako se pravi staro bosansko tradicionalno slatko jelo ćetenija. Otad su ćetenija i „ćetenijade“ „krenule“ u mnoge krajeve naše domovine – Sarajevo, Tuzlu, Brčko, Gračanicu, Lukavac..

Ćetenija - Avaz
Mustajbegović: Istrajao na ćeteniji. H. Čalić

– Ćetenija se pravi na tihoj vatri od proprženog brašna ulja, šećera i limuna. Sve to se pomiješa i onda se sastane pet-šest žena koje ukuhavaju smjesu ukrug dok ne dobiju „obruč“, sve do končanja. Jelo su nekad pripremale djevojke u kući u koju će doći momci na ašikovanje – ispričala nam je Hafiza Mehanović, predsjednica Sekcije udruženja žena iz Stjepan Polja.

ČITAJ JOŠ:  Da li se kod odlaska u penziju računa neto ili bruto plaća?

Čuvaju od zaborava

Istakla je kako je najbolja ćetenija ona koja se priprema zimi, i to na otvorenom.

– Mi ovim našim „ćetenijama“ ne damo da u zaborav padne naša tradicija – kazala je Mehanović te dodala kako, osim ćetenije, prave domaću tarhanu i jufke.

Uspjeh Tarevčana

U pripremi je 20. „Tarevačka ćetenijada“, koja će biti održana 25. februara u Tarevcima.

Puno rada, znanja i truda uložili su Tarevčani da ćeteniju uvrste na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa RS i BiH.

ČITAJ JOŠ:  Više od 100 milijardi maraka stiglo iz dijaspore u BiH

Avaz

GODISNJICA
MARKETING