Portal 072info

Bosna i Hercegovina ima mnogo potencijala za investiranje

Ilustracija
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Poslovni forum: Bosna i Hercegovina – Pakistan održava se danas u Sarajevu, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH i Ambasade Pakistana u Sarajevu.

Nakon posjete Parizu, Briselu i Frankfurtu, privredna delegacije Pakistana doputovala je u Bosnu i Hercegovinu 25. juna u organizaciji Privredne komore Lahorea, a radi istraživanja investicionih i trgovinskih prilika za saradnju između dviju zemalja.
Predsjednik Privredne komore Lahorea Sohail Lashari izjavio je prije početka foruma da Bosna i Hercegovina ima mnogo potencijala za investiranje, te da su zainteresirani za pokretanje zajedničkih projekata u oblasti energetike, proizvodnje namještaja i rudarstva, ali i da postoji potencijal za ulaganje bh. kompanija u Pakistan.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodao je da u BiH vide potencijal za ulaganje u proizvodnju mlijeka i uzgoj stoke, te da bi u saradnji s ovdašnjim kompanijama mogli proizvoditi halal hranu i druge proizvode.

Lashari je istakao da se članovima pakistanske delegacije najviše dopala informacija da je u BiH u toku proces privatizacije državnih kompanija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Vidimo da imate više nego dovoljno električne energije, te obrazovanu i istovremenu dovoljno jeftinu radnu snagu, i smatramo da bi za pakistanske kompanije bilo korisno da dođu i odavde izvoze svoje proizvode u ostatak Evrope gdje već imaju tržište – rekao je Lashari.

Predsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić izjavio je da je robna razmjena između BiH i Pakistana gotovo neznatna, ali da je i takva nepovoljna za BiH jer gotovo 10 puta više uvozimo iz te zemlje nego što izvozimo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Oni samo u Evropsku unije izvoze tekstilne proizvode u vrijednosti višoj od 18 milijardi eura, a BiH pruža odlične šanse za preseljenje dijela proizvodnje i dorade, budući da je prije rata imala oko 400.000 zaposlenih u tekstilnoj industriji – pojasnio je Egrlić.

Naglasio je da BiH ima ponuditi značajne potencijale u namjenskoj industriji, te energetici i poljoprivredi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević rekao je da je tamošnjim privrednicima predstavljao mogućnosti koje Bosna i Hercegvina pruža investitorima, pogotovo za pokretanje proizvodnje namijenjene evropskom tržištu.

Pakistansku delegaciju čine predstavnici više od 20 kompanija iz oblasti prehrambene industrije, rudarstva, metalskog sektora, tekstilne industrije, građevinskog, te drugih sektora.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U okviru plenarnog dijela Poslovnog foruma bit će upriličena prezentacija investicionih prilika u Bosni i Hercegovini, nakon čega su planirani bilateralni susreti pakistanskih i bosanskohercegovačkih privrednika.

Cafe.ba/Fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME