Screenshot 2 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:
Regulatori širom svijeta prizemljili su namodernije Boeingove avione 737 Max u martu 2019., nakon dvije strašne nesreće u kojima je poginulo 346 ljudi.

Posljednjih dana regulatori širom svijeta ponovo su dali odobrenje za ove letjelice, pa je to učinila i BiH.

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) izdala je sigurnosnu direktivu kojom se avionima Boeing 737-8 MAX i Boeing 737-9 MAX dozvolјava izvođenje komercijalnih operacija zračnog transporta na teritorijei BiH i iznad teritorije BiH.

Prije prvog leta komercijalnog zračnog transporta izvedenog ovim avionima na teritoriji BiH i iznad nje operator je dužan ispuniti određene uslove navedene u sigurnosnoj direktivi, a u skladu s direktivama Federalne uprave za zrakoplovstvo (FAA) Sjedinjenih Američkih Država i Evropske agencije za zračnu sigurnost (EASA).

Podsjećamo, BHDCA je u martu 2019. godine, nakon što su to učinili EASA i druge države, donijela sigurnosnu direktivu kojom se ovim avionima suspendiraju letačke operacije na teritoriji BiH i iznad nje. Povod za to su bile dvije nesreće aviona ovih tipova.

Evropska agencija za zračnu sigurnost je prošle sedmice odobrila povratak u upotrebu izmijenjene verzije Boeinga 737 MAX, zahtijevajući nadogradnju softvera, preradu električnih instalacija, provjere održavanja, ažuriranje priručnika za rad i obuku posade koja će omogućiti avionu da sigurno leti na evropskom nebu nakon gotovo dvije godine.