Bosna se povlači: Doboju najpotrebniji lijekovi, pumpe i čizme

Foto: Benjamin Hazić/072info
Podijelite vijest

Voda se u Doboju povlači, a zadržala se još u jednoj četvrtini grada, odnosno nižim dijelovima gdje su podrumi i prizemlja kuća poplavljeni. Iz Civilne zaštite RS-a navode da su Doboju potrebne pumpe za izbacivanje vode, lijekovi, čizme, rukavice i slično.

Snabdijevanje grada hranom je poboljšano. Električne energije nema, osim u zgradi u kojoj je smješten krizni štab. Vodostaj rijeke Bosne u Doboju je u 12 sati iznosio 370 cm, što je za 245 cm manje u odnosu na mjerenje u 08.00 sati.

Iz Civilne zaštite RS-a navode da je banjalučko naselje Česma poplavljeno, jer vodu zadržava nasip na rijeci Vrbanji preko koga se ona i prelila.

Grad Bijeljina je prihvatio, preko Uprave civilne zaštite, ponudu za pomoć njemačke organizacije „Help“ i sutra se očekuje da u Bijeljinu stigne jedno do dva terenska vozila sa pumpama velikog kapaciteta, pratećom opremom i kompletnom posadom.

Sinoć kasno su na sarajevski aerodrom stigla 33 spasioca iz Velike Britanije sa opremom, a dolazak još četiri spasioca s opremom očekuje se danas na tuzlanski aerodrom.

Sve spasioce i opremu će EUFOR transportovati u Bijeljinu.

Uprava civilne zaštite je uputila dopis Robnim rezervama, Crvenom krstu Republike Srpske i Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine da se za oko 1.000 stanovnika Bijeljine osigura pomoć u ćebadima, vrećama za spavanje, dušecima i jastucima, kao i u stočnoj hrani, u što većoj količini.

Tim iz Luksemburga je danas bio angažovan na pružanju pomoći ugroženom stanovništvu u općini Bosanski Šamac.

Fena/Cafe.ba