Bratska ljubav SNSD-a i HDZ-a na djelu: Milioni maraka iz UIO “poklonjeni” privatnicima, tužiteljica smatra da je sve po zakonu

C1BA6DAA 9135 44C9 9C34 A5FAD55AC35F
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o nesprovođenju istrage protiv Elvira Muminovića, pomoćnika direktora Sektora za poslovne usluge Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, za kojeg je Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) već sačinila i dostavila izvještaj o počinjenju krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, kojim je državnom budžetu nanesena višemilionska šteta. Odluku je donijela tužiteljica Vedrana Mijović, koja je u odluci navela kako “iz prijave i pratećih spisa proizlazi da u konkretnom predmetu nema elemenata krivičnog djela”, piše Oslobođenje.

KANCELARIJA KOJE NEMA

A o kakvom se kriminalu radi, najbolje govori sam izvještaj SIPA, koji je u posjedu Oslobođenja. U izreci izvještaja je navedeno da je Muminović od septembra 2016. do avgusta 2018. godine, sa pozicije šefa Odsjeka za poslovne usluge Regionalnog centra UIOBiH u Tuzli, zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenja tako što nije primijenio odredbe Odluke o carinskom terminalu, čime je privatnim licima, a na štetu budžeta BiH, osigurao višemilionsku novčanu korist.

Iako je Mešić zaštićeni svjedok korupcije, protiv njega se u UIOBiH vode tri disciplinska postupka upravo zbog prijavljivanja koruptivnih radnji

U ovoj odluci stoji da se vlasniku terminala, koji prema ugovoru koristi UIOBiH, neće isplatiti bonus od 25 posto ukoliko UIOBiH ne koristi kancelarijski prostor vlasnika terminala, odnosno 15 posto ukoliko UIO ne koristi kolsku vagu vlasnika terminala. Muminović je, prema ovom izvještaju, Općini Orašje i privatnom preduzeću Drinatrans Zvornik omogućio naplatu ovih bonusa, iako nijedan ni drugi terminal nisu posjedovali kancelarije niti kolske vage koje je UIOBiH koristio.

– Držaocu terminala Općini Orašje na Graničnom prelazu Orašje nije umanjio prihod od 15 posto za nekorištenje kolske vage, koju držalac terminala nije posjedovao u posmatranom periodu, a koji iznos od 96.456 KM nije uplaćen na račun UIOBiH, te nije umanjio prihod od 25 posto za nekorištenje kancelarijskog prostora za isti period, a koji iznos od oko 750 hiljada KM nije uplaćen na račun UIOBiH, stoji u izvještaju SIPA.

Dalje, u izvještaju je navedeno isto i za vlasnika terminala Drinatrans na GP-u Zvornik, koji je od UIOBiH za kancelarijske prostorije i kolsku vagu, koje nije imao, naplatio čak 1,6 miliona KM. Na ovaj način UIOBiH je oštećen za oko 2,5 miliona KM.

image
image

Ovaj kriminal i korupciju u UIOBiH je prijavio Emir Mešić još 2018. godine. Podnošenju krivične prijave posredovao je i Ured visokog predstavnika u BiH i Transparency International, a krivična prijava je obuhvatala direktora UIO Miru Džakulu, te njegovog pomoćnika u Sektoru za poslovne usluge Elvira Muminovića, koji je u istraženom periodu radio u RC-u Tuzla.

image
image

Emir Mešić za Oslobođenje kaže kako se u borbu protiv korupcije, koja se pokazala kao donkihotovska borba sa vjetrenjačama, upustio misleći da će, po njegovom slučaju, siguran i lako dokaziv slučaj korupcije pokrenuti lavinu koja će otkriti veći kriminal i razotkriti koruptivni lanac zapovijedanja koji ide sve do državnog vrha.

image
image
image

– Mislio sam da će ovaj predmet biti prekretnica za Tužilaštvo BiH, da će početi da istražuje visoku korupciju, te da će se istraga dodatno proširiti, a nikako da će dođi do njenog nesprovođenja. Uprkos nalazima SIPA, u kojima jasno stoji da je nanesena milionska šteta samo na dva carinska terminala, a imamo nekoliko ovakvih primjera, izgleda da je dovoljno da budeš dio političkog kruga, da budeš njihov, jer oni su ti koji odlučuju šta i kada će se istraživati, govori za Oslobođenje Mešić.

A Odluku o nesprovođenju istrage protiv Elvira Muminovića zbog nepostojanja elemenata krivičnog djela donijela je tužiteljica Vedrana Mijović, koja je ranije bila prvi favorit Milana Tegeltije i Gordane Tadić za mjesto članice VSTV-a BiH. Tužiteljica Mijović je poznata i po tome što je donijela Naredbu o nesprovođenju istrage protiv Milana Tegeltije. Tužiteljica Mijović je kćerka Slavka Jovičića Slavuja, nekadašnjeg poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH.

Navodi koje je SIPA otkrila na dva terminala ukazuju na urnek po kojem se, vrlo vjerovatno, radilo i na ostalim terminalima, odakle je novac umjesto u budžet BiH, išao privatnim licima

Ipak, iako je Odluka o nesprovođenju istrage donesena u slučaju terminala Orašje i Zvornik, postoji mogućnost da se ona izmijeni, s obzirom na to da je, po prirodi odluke, na nju moguća žalba, koju je Mešić uz asistenciju Transparency Internationala već pripremio. U žalbi je navedeno kako je odluka paušalna, jer ni u jednom retku nije obrazložena odluka tužiteljice, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da je SIPA nedvojbeno otkrila elemente krivičnog djela.

– Od Tužilaštva BiH, počevši od dana podnošenja krivične prijave decembra 2018. godine, niti jednom nisam ispitan na okolnosti iz prijave, iako sam kao zaposlenik UIO bio svjedok izvršenih krivičnih djela, ujedno i zakonom zaštićeni prijavilac korupcije. Postupajuće tužilaštvo se uopšte nije bavilo utvrđivanjem osnovanosti mojih navoda iznesenih u prijavi, čime je dovelo u pitanje svoju ozbiljnost i posvećenost u radu na ovom predmetu, navedeno je u žalbi na tužiteljicinu odluku.

Sada je na potezu Tužilaštvo BiH, koje bi upravo na ovom slučaju moglo pokazati da li je spremno na borbu protiv visoke korupcije, ili će i ovaj kriminal proći bez kažnjavanja glavnih aktera, baš kao svojedobno u akciji Pandora. Nalaz SIPA nije izvršen paušalno, nego su činjenice koje ukazuju na krivično djelo utvrđene uviđajima na carinskim terminalnima.

NESRAZMJER U PRIHODIMA

Saslušanjem predstavnika vlasnika carinskog terminala Drinatrans Mila Milića, utvrđeno je da u krugu carinskog terminala postoji kolska vaga koja se vodi kao vlasništvo UIOBiH i koja se koristi u poslovima carinskog terminala. Drinatrans posjeduje vlastitu kolsku vagu u terminalu, ali ona se nikada ne koristi za poslove UIOBiH, nego isključivo za potrebe tehničkog pregleda.

Izvještaj se završava navodima da se dio prostorija u vlasništvu UIOBiH, koje se nalaze na carinskim ispostavama, daje u zakup pravnim licima koja pružaju špediterske usluge po cijeni od 30 do 100 KM po kvadratnom metru, te je evidentan nesrazmjer u odnosu na prihod koji UIOBiH gubi propuštanjem umanjenja prihoda vlasnicima carinskih terminala po osnovu nekorištenja kancelarijskog prostora površine.

– Iz naprijed opisanih radnji i prikupljenih dokaza postoje osnovi sumnje da je prijavljeni počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja iz člana 220, stava (3) u vezi stava (I) Krivičnog zakona BiH, stoji u izvještaju SIPA.