dodik
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 19, 2021 @ 21:20
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Analitičar Marko Attila Hoare je analizirao političku krizu u BiH rekavši kako bi zapadne sile trebale poslati jasnu poruku da su spremne raditi na uvođenju “potpuno novog ustavnog poretka” u kojem ne bi bilo RS-a ako rukovodstvo ovog entiteta ne prihvati funkcionalnu državu.

NER FIT

On ističe da BiH trenutno prolazi kroz najgoru krizu još od rata 1992-1995, što je dokaz i posjeta Bidenovog izaslanika Dereka Cholleta da se pozabavi problemom.

Attila Hoare navodi da je Dodik jasno zagovarao kraj BiH od 2006. godine, ali da se danas njegove prijetnje čine realnijim nego ikad, pogotovo jer uživa podršku Rusije.Također navodi da Dodik želi da se zatvori Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) koji tradicionalno obuzdava srpski i hrvatski separatizam u zemlji, ali i ocjenjuje da se sam OHR nikada nije činio neefikasnijim.

S druge strane, Attila Hoare tvrdi da je problem što su sve glasniji desničarski populisti u Evropi, uključujući slovenačkog premijera Janeza Janšu i mađarskog premijera Viktora Orbana

Tekst se nastavlja nakon reklame

– To znači da nijedan široki multilateralni napor da se kriza riješi na osnovu konsenzusa vjerovatno neće uspjeti, navodi on.

Attila Hoare dodaje da je za očekivati da će međunarodne pristalice Bosne i Hercegovine pozivati na jačanje postojećih međunarodnih struktura – OHR-a i EUFOR-a, kako bi poduprli Dejtonski sistem, ali da ovakav pristup zanemaruje činjenicu da su ti sporazumi neprovedivi jer pokušavaju da pomire postojanje multinacionalne Bosne i Hercegovine sa prisustvom entiteta Republike Srpske koji je osnovan na osnovu genocidnog pokušaja uništenja višenacionalne Bosne i Hercegovine.

– Ova kontradikcija će uvijek podsticati separatizam RS. Sam Dodik je neizbježan proizvod sistema s obzirom da je on počeo kao umjeren političar koji je evoluirao u radikalnog separatistu.

Attila Hoare u nastavku piše kako je BiH trenutno kao bure baruta stvoreno stalnim podupiranjem trenutnog poretka koji se raspada. On dodaje da to bure samo čeka da eksplodira čim se međunarodna ravnoteža snaga dovoljno poremeti.

– To može očekivati s obzirom na trenutnu međunarodnu klimu. Vrijeme je da prihvatimo da dejtonski sistem – koji je bio zaustavna mjera za okončanje rata i nikada nije trebao biti trajan – nije uspio donijeti stabilan mir u Bosnu i Hercegovinu, podcrtao je.

Na kraju je dodao kako, s obzirom da ga srpska strana tako odlučno odbacuje, ni BiH ni bilo koja druga članica međunarodne zajednice nije obavezna da se pridržava uslova sporazuma.

– Pitanje Bosne je ugrožavalo stabilnost Evrope skoro tri decenije. Vrijeme je da se to konačno riješi, zaključio je na kraju svoje analize za Atlantic Council.

LIDER