Portal 072info

Britanski general sutra u posjeti BiH

Zamjenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Velike Britanije general Gordon Messenger posjetiće sutra BiH, što će biti njegova prva zvanična posjeta regionu.

Tokom dvodnevne posjete, Messenger će se sastati sa ministrom odbrane BiH Marinom Pendeš i načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Antom Jelečom, koji će mu predstaviti odbrambeni sektor BiH, te ga upoznati o radu na završavanju Pregleda odbrane i postignutim napretkom na putu ka aktivaciji Akcionog plana za članstvo BiH.

Messenger će se lično uvjeriti u uticaj bilateralnih programa Velike Britanije preko kojih se pruža podrška profesionalnom razvoju Oružanih snaga BiH, saopšteno je iz britanske Ambasade.

Napori Velike Britanije su fokusirani na podmlađivanje oficirskog kadra mladim kadetima i sposobnim vođama koji se regrutuju direktno iz civilnog sektora.

Messenger će posjetiti Travnik da vidi kako se novi oficiri biraju i obučavaju, kroz proces napravljen prema sistemu regrutacije u britanskoj vojsci, kako bi se osigurali visoki standardi i transparentnost.

General će upoznati mlade oficire koji su završili neke od najprestižnijih britanskih vojnih akademija, a neki od nih su uključeni u odabir i obuku oficira u BiH.

Messenger će se informisati o podršci Ujedinjenog Kraljevstva programu koji predvodi Eufor, a sa ciljem da se BiH pomogne da izvrši inspekciju viška zaliha municije na različitim lokacijama u BiH, što je preduslov za njeno sigurno uništavanje i odlaganje.

Messenger će tokom posjete od Ministarstva bezbjednosti i bezbjednosnih agencija u BiH čuti njihovu procjenu unutrašnjih prijetnji sa kojima se BiH suočava, uključujući organizovani kriminal i nasilni ekstremizam.

On će posjetiti i Eufor gdje će se sastati sa komandantom Eufora, general-majorom Friedrichom Schrotterom i komandantom NATO štaba u Sarajevu, brigadnom generalom Giselle M. Wilz kako bi razgovarali o njihovim misijama i zadacima.

Nakon toga, general će položiti vijenac na spomenik u bazi Butmir, podignut u spomen 59 britanskih vojnika koji su dali svoje živote za uspostavljanje mira u BiH tokom rata 1990-ih godina.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box