Portal 072info

Britanski stručnjaci pozvali građane da ne koriste peći na drva

Screenshot 1 2327
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stručnjaci u Velikoj Britaniji pozvali su građane da ove zime ne koriste peći na drva, a poziv se prije svega odnosi na one koji mogu sebi osigurati alternativni način grijanja. Zagađenje zraka je razlog zašto su uputili poziv.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Upozorili su da korištenje ovakvih peći može imati negativne posljedice na zdravlje ljudi. Ranije je objavljeno da njihovim korištenjem nastaje opasna zagađenost.

Poziv su uputili stručnjaci organizacije Asthma UK i Fondacije britanska pluća.

“Znamo da sagorjevanjem drva nastaju sitne čestice PM 2,5. Time se stvara najzabrinjavajući oblik zagađenosti zraka po ljudsko zdravlje. Stoga je potrebno razmotriti manje korištenje ovakog načina zagrijavanja prostora ili manje korištenje peći na drva za kuhanje”, ukazala je Sarah MacFayden iz organizacije Asthma UK.

Spomenute vrste peći su sve popularnije u posljednjih nekoliko godina u Velikoj Britaniji. Pretpostavlja se da njihov udio među svim uzročnicima zagađenosti iznosi 40 posto. Osim toga, uzročnik su zagađenosti u prostorijama.

Skoro 16 posto stanovništva na jugoistoku Engleske koristi peći na drva, 18 posto u Sjevernoj Irskoj – zvanični su podaci vlasti iz 2016. Godišnje se proda 175.000 ovakvih peći.

Zabrinjavajuće je to da sve više istraživanja potvrđuje da zagađen zrak može oštetiti skoro svaki organ u tijelu čovjeka. Zagađenost zraka za posljedicu ima bolesti srca i pluća, dijabetes, demenciju i depresiju. Posebno su pogođena djeca.

U više od dvije trećine lokalnih zajednica Velike Britanije premašuju se dozvoljene razine zagađenosti zraka, a koje je propisala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Zbog toga je i MacFayden apelovala da se to mora promijeniti, prenosi list Guardian.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME