Broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao 100 miliona

Broj slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu prešao je 100 miliona jučer, pokazali su posljednji podaci Univerziteta “Johns Hopkins”, javlja Anadolu Agency (AA).

Više od 25,3 miliona slučajeva je registrovano u Sjedinjenim Američkim Državama od početka pandemije, u Indiji je zabilježeno skoro 10,7 miliona infekcija, a Brazil je prešao 8,8 miliona zaraženih.

U svijetu je od posljedica virusa preminulo više od 2,1 miliona ljudi, od kojih je 423.000 u SAD, a zatim slijedi Brazil sa 217.00 smrtnih ishoda, a potom Indija sa više od 153.000 preminulih.

Uprkos tome što je razvijeno nekoliko vakcina, novi sojevi virusa koji su prvobitno registrovani u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi, stvorili su sumnje da će svijet uskoro uspjeti da stavi pandemiju pod kontrolu.

Američka farmaceutska kompanija Moderna jučer je objavila da je njena vakcina efikasna protiv novog soja iz Ujedinjenog Kraljevstva, ali da je manje efikasna protiv onog iz Južne Afrike.

Vakcina koju proizvode američka farmaceutska kompanija Pfizer i njen nemački partner BioNTech radi i protiv 15 mogućih mutacija virusa, ali EE484K, još jedna mutacija iz Južne Afrike nije među njima, pokazalo je istraživanje objavljeno 7. januara.

Vodeći američki infektolog Antonio Fauci rekao je ranije u januaru da su vakcine napravljene da prepoznaju protein, što znači da je malo vjerovatno da mutacija može da bude dovoljna da ih spriječi da budu efikasne. Međutim, prošlog četvrtka on je kazao da trenutno dostupne vakcine možda nisu efikasne protiv novih i zaraznijih varijacija virusa.

U SAD je do sada 3.481.921 osoba primila dvije doze vakcine protiv koronavirusa, a 19.902.237 prvu dozu vakcine.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE