Broji li CIK posljednje dane?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ako je suditi po izjavama lidera političkih partija koje su formirale Savjet ministara BiH, u najskorije vrijeme pokrenuće se procedura smjene članova Centralne izborne komisije BiH, međutim pitanje je koliko je to izvodljivo s obzirom na to da Izborni zakon BiH ne poznaje kolektivnu smjenu ovog tijela, a kako kažu sami članovi CIK-a, ni demokratska praksa u svijetu ne poznaje smjene na taj način.

Podsjećanja radi, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, nedavno su najavili da će u najskorije vrijeme pokrenuti smjenu CIK-a, jer je, kako kažu, donosio političke odluke i nije odgovorio zadatku.

“Pokazalo se da je ovaj saziv CIK-a napravio više štete nego koristi”, rekao je polovinom januara Čović ističući da će nakon formiranja vlasti biti pokrenuta procedura njihove smjene i imenovanje novog saziva.

Malo prije Čovića to je najavio i Dodik, koji je rekao da će članovi CIK-a biti smijenjeni u provom mjesecu nakon formiranja vlasti te da će biti procesuirani zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

ČITAJ JOŠ:  Podaci CIK-a: Najveća izlaznost u Bratuncu, najmanja u Tuzli

Nedugo nakon ovih najava oglasili su se i iz Centralne izborne komisije, odakle su naveli da “opoziv” članova CIK-a ne postoji u Izbornom zakonu BiH niti bilo kojem drugom zakonu te da opoziv kao postupak smjene mora biti propisan Ustavom i zakonima i predviđen je isključivo u vanrednim situacijama.

“Zašto se ne govori o novim tehnologijama u izbornom procesu, mi smo cijeli projekat napisali, zašto se ne govori o strategiji za poboljšanje integriteta izbornog procesa, zašto se otvaraju krupna pitanja izmjene izbornog procesa? Zašto o tim stvarima ne pričamo, to su sistemska rješenja, a ne šta uraditi sa sedam pojedinaca”, rekao je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, za federalne medije.

I Željko Bakalar, bivši predsjednik CIK-a i sadašnji član, nedavno je rekao da nije moguće smijeniti članove CIK-a te da, ukoliko bi do toga došlo, to bi bilo prvi put, istovremeno navodeći da u slučaju da nekome istekne mandat Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH može imenovati novog člana ili ukoliko neki aktuelni član ne može obavljati posao iz nekog razloga.

ČITAJ JOŠ:  Danas prijevremeni izbori u šest općina i gradova: Ovo su kandidati

Inače, u maju ističe mandat Ireni Hadžiabdić, članici Centralne izborne komisije BiH, tu informaciju primio je Predstavnički dom parlamenta BiH i vrlo je vjerovatno da će u skorije vrijeme raspisati konkurs za njenu zamjenu te je pitanje da li će do tada uspjeti smijeniti i ostale članove CIK-a i raspisati konkurs za svih sedam članova.

Za razliku od članova CIK-a, koji tvrde da njihova smjena nije moguća, Vehid Šehić, bivši predsjednik CIK-a, kaže da je to moguće, jer ako se mogu smijeniti sudije sudova u BiH, sudije Ustavnog suda, tužioci, ministri itd., mogu i članovi CIK-a.

“Smjenjivost je zagarantovan princip i CIK ne može biti izuzetak, jer logika nameće da onaj ko bira može i smijeniti, a u ovom slučaju to je Predstavnički dom. Po mom tumačenju Izbornog zakona, može se pokrenuti postupak smjene, ne cjelokupne komisije, jer nema kolektivne odgovornosti”, rekao je Šehić.

ČITAJ JOŠ:  Podaci CIK-a: Najveća izlaznost u Bratuncu, najmanja u Tuzli

Inače, Centralna izborna komisija BiH u obavezi je da svake godine podnosi izvještaj o svom radu, i kako nezvanično saznajemo, postoji mogućnost da taj izvještaj ne bude usvojen, nakon čega bi se ušlo u proceduru smjene članova CIK-a.

“Nikada neću prihvatiti da glavni razlog za smjenu bude navodno to što je CIK pod uticajem političkih stranaka i uvijek sam postavljao pitanje: Vi što tražite smjenu, pod čijim uticajem je bio raniji saziv CIK-a? Vidjećemo, samo u skladu sa zakonom može doći do smjene jednog, dva ili tri člana CIK-a, ali da se utvrde činjenice na objektivan način”, rekao je Šehić.

Za razliku od SNSD-a i HDZ-a, koji najavljuju smjenu, u opozcionim partijama, prije svega u PDP-u, kažu, nakon svega što je “CIK uradio za režim”, da su licemjerne priče o smjeni.

GODISNJICA
MARKETING