Brojni građani Sarajeva mjesecima nakon obolijevanja greškom poslani u izolaciju

Screenshot 6 35
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Brojni građani Kantona Sarajevo koji su prije više mjeseci prebolovali koronu jučer su dobili rješenja o izolaciji. Iako nije neuobičajeno da stignu sa zakašnjenjem, u ovome slučaju zbunjuje odrednica da rješenja stupaju na snagu danom donošenja – 16. aprila!?

Iako je u rješenjima Ministarstva zdravstva KS naveden datum kada su zaista bili u izolaciji – npr. u januaru, zbog te odrednice u nedoumici su da li su trenutno zvanično “zavedeni u sistemu”, da li će ih obilaziti policija… Neke je rješenje dočekalo i van BiH, pa strahuju da bi mogli imati probleme na granici prilikom povratka kući.

Rješenja unijela zabunu
Rješenja unijela zabunu

U Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, koje je putem Viber aplikacije dostavilo rješenja, kažu da građani ne trebaju brinuti i da ih policija neće provjeravati. Objašnjavaju da su popravljali greške iz prethodnog perioda, jer neki građani dugo nakon oboljenja nisu dobili rješenja, ali da je sistem na kraju prepoznao novi datum.

“Zaostala rješenja iz prethodnog perioda su uzrok ove situacije. Znate da je bilo puno oboljelih od Covida, za svakoga od njih trebalo je izdati rješenja. Njih izdaje Ministarstvo zdravstva, a obzirom da ih ima veoma puno, samo u martu 25.000, Zavod se ponudio da pomogne, da se automatski, kroz info istem kreiraju rješenja. Kada ljekar porodične medicine unese podatke, onda se rješenje automatski kreira. Međutim, uvijek ima grešaka pri unosu, nekih jedan do dva posto. Npr. ako neko napravi permutaciju, stavi dvije tačke, stavi pogrešnu godinu…, to sistem ne prepoznaje. Ako je 150-200 ljekara koji unose, neka svaki napravi po nekoliko grešaka, to je 500-600 rješenja”, objašnjava Sakib Katana, direktor ZZO KS.

Objašnjava da su u samim rješenjima navedeni datumi stvarne izolacije, a da će korigirati odrednicu da rješenje stupa na snagu danom donošenja.