Brojni primjeri zloupotreba javnih resursa tokom predizbornih aktivnosti

novac
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

U Bosni i Hercegovini su tokom predizbornih aktivnosti zabilježeni brojni primjeri zloupotreba javnih resursa od političkih stranaka i kandidata kao i značajno povećanje javne potrošnje, ocjena je Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TIBiH), koja se temelji na najnovijem monitoringu.

Prema podacima iz drugog periodičnog izvještaja TIBiH o monitoringu predizbornih aktivnosti, u protekla dva mjeseca u BiH je zabilježeno više od 1.300 slučajeva korištenja javnih resursa za promociju stranaka i kandidata, te je Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIKBiH) upućeno 36 prijava zbog preuranjene kampanje i kršenja Zakona o finansiranju političkih stranaka te zoupotrebe javnih resursa.

Glasnogovornik TIBiH Srđan Traljić istaknuo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kako, nažalost, ni bh. izbornim zakonodavstvom, kao ni najnovijim izmjenama Izbornog zakona koje donio OHR, vođenje izborne kampanje javnim sredstvima nije zabranjeno.

Dodao je kako su, i pored činjenice da izborna kampanja traje 30 dana, političke stranke već odavno počele s otvorenim održavanjem predizbornih skupova, te da su posmatrači TIBiH ‘ispratili’ 350 javnih događaja od čega su na 67 posto tih događaja prisustvovali kandidati na izborima.

Traljić nadalje navodi, kako je u prethodnom periodu zabilježeno značajno povećanje javne potrošnje, prvenstveno, kroz javne radove i jednokratna davanja subvencija širokim slojevima stanovništva, “na koji se način indirektno kupuju glasovi”.

Podaci TIBiH pokazuju da je u cijeloj BiH u predizbornom periodu od 1. jula započeto 249 javnih radova vrijednih 845 miliona KM, a završeno 227 radova vrijednih 175 miliona KM, dok je ukupna vrijednost javnih radova u ova dva mjeseca već premašila godišnju vrijednost svih radova koji su, po podacima Agencije za javne nabavke, ugovoreni cijele prošle godine.

U međuvremenu je, kako je rečeno, uvedena praksa predstavljanja planova gradnje infrastrukturnih objekata, za koje još nisu ni pokrenute procedure, a u prethodna dva mjeseca vrijednost ovako obećanih projekata je viša od 500 miliona KM.

Traljić ističe kako je raširena pojava da je otvaranje javnih radova propraćeno skupovima na kojima pojedini političari i kandidati drže govore, promoviraju vlastitu kandidaturu i kandidate s utvrđenih listi, te indirektno ili direktno pozivaju na glasanje.

TIBiH, istovremeno, bilježi i značajno povećanje jednokratnih davanja usmjerenih na razne grupe stanovništva, gdje se u većini slučajeva radi u indirektnoj kupovini podrške birača javnim sredstvima.

Tako je od 1. jula kroz jednokratna davanja svih nivoa vlasti građanima podijeljeno više od 200 miliona KM, a najznačajnija su izdvajanja entitetskih vlada od preko 100 miliona za jednokratnu pomoć penzionerima, borcima, mladima i socijalnim kategorijama.

Referirajući se na nalaze TIBiH, viši istraživač i saradnik za pravne poslove ove asocijacije Damjan Ožegović kazao je kako postojećim zakonskim okvirom, a s obzirom na manjkavosti zakonskih i podzakonskih rješenja, veliki broj uočenih nepravilnosti ostaje nesankcioniran.

Odgovarajući na upit u vezi s efektima tehničkih izmjena Izbornog zakona, Ožegović je ocijenio kako te izmjene nisu obuhvatile mogućnost sankcioniranja prije početka službene kampanje, precizirajući kako oglašavanje na bilbordima, prema tim rješenjima, nije kažnjivo, iako se najveće zloupotrebe dešavaju upravo u periodu prije zvaničnog početka izborne kampanje.

TIBiH ističe kako svi spomenuti primjeri, kao i značajno povećanje javne potrošnje u predizbornom periodu, pokazuju da u BiH nisu stvoreni uvjeti za fer i poštene izbore, s obzirom na to da značajnu prednost imaju kandidati i stranke koji raspolažu javnim resursima.

Kako je rečeno, TIBiH će i nakon zvaničnog početka izborne kampanje nastaviti pratiti aktivnosti funkcionera, stranaka i kandidata, fokusirajući na kršenje pravila ponašanja u kampanji, zloupotrebe javnih resursa, pritiske na birače i druge pojave, te će pratiti i troškove kampanje pojedinačnih stranaka.

TIBiH, stoga, ponovo poziva građane da sve uočene nepravilnosti prijave putem mobilne aplikacije Reflektor: Izbori 2022, koja omogućava brzu i laku prijavu, a koja se može preuzeti preko linka: https://reflektor.ba/

Najnoviji monitoring TIBiH realiziran je u sklopu projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije” i u saradnji sa partnerskim organizacijama – Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centrom za razvoj medija i analize (CRMA), a uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).