AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje (Travnik) koja bi trebala početi naljeto, kako stvari stoje, počet će obrnutim redoslijedom, tačnije od Nević Polja prema Lašvi, otkriva „Dnevni avaz“.

Čekaju novac

Ovu informaciju potvrdio nam je prošle sedmice i Adnan Terzić, direktor „Autocesta FBiH“, kazavši da su novi raspored, kojim bi se rasteretila zagušenost saobraćaja kroz Nević Polje, Novu Bilu i Vitez, predložili i Vladi FBiH.

Radi se o prvoj dionici, dugoj 23,6 kilometara i vrijednoj 183 miliona eura, s tim da se očekuje da Vlada BiH, čim bude uplaćen novac od klirinškog duga iz Rusije, prebaci „Autocestama FBiH“ 120 miliona maraka, kako im je obećao premijer Fadil Novalić još u februaru ove godine.

Terzić: Potvrdio informaciju 

Terzić nam je pojasnio da su, iako plan izgradnje prve dionice predviđa izgradnju od Lašvanske petlje, odlučili da bi najbolje bilo, a s obzirom na to i na sredstva koja bi dobili, da izgradnju brze ceste započnu od Nević Polja.

– Došlo je do zaokreta u planu izgradnje jer smo utvrdili da je prva dionica, kako je prvobitno zamišljena, projektirana na puno veće kapacitete i na njoj je planirana izgradnja više tunela i vijadukta, na kojim bismo izgubili dosta novca, ali i vremena. Utvrdili smo da na dionici od Nević Polja, obrnutom varijantom, nemamo velikih objekata, a riješili bismo se velikih gužvi u saobraćaju – kaže Terzić.

Nema tunela

Dodaje da bi se, prema novom planu gradnje, izgradilo više kilometara brze ceste.

– Tu nema ni tunela ni vijadukta niti velikih i zahtjevnih objekata. Izgradnjom bismo izbjegli i velike gužve na ovoj dionici i izgradili cestu od onih sredstava koja bismo dobili. Mi smo spremi. Vjerujemo da je to mnogo efikasnije – ističe Terzić.

Gradnja Lašvanske petlje

Na ovoj dionici predviđena je i gradnja kompletne Lašvanske petlje, s dva odvojena kolovoza, svaki sa po dvije saobraćajne trake. Za eksproprijaciju zemljišta izdvojeno je 40 miliona KM, a potrebno je ukloniti 124 objekta. S tim da bi, prema novom planu, izgradnja petlje bila rađena na samom kraju.

Brojke

20 mostova planirano da se sagradi
3 tunela dužine 2,5 kilometara
100 kilometara projektirana brzina
4 petlje bit će sagrađene (Lašva, Kaonik, Vitez i Nević Polje)
Avaz.ba