Brzo i jednostavno: Kako očistiti tepih i riješiti se neugodnih mirisa

Brzo i jednostavno: Kako očistiti tepih i riješiti se neugodnih mirisa

Jedan od predmeta u kući koji se najbrže uništava je tepih. Često usisavanje i povremena dublja čišćenja mogu produžiti vijek trajanja bilo kojeg tepiha.

The Spruce donosi osnovne korake za čišćenje tepiha i nekoliko savjeta i trikova koji vam mogu olakšati posao i zadržati tepih čistim duže vrijeme.

Bez obzira kakav tepih imate, usisavanje barem jednom sedmično je obavezno – češće ako imate kućne ljubimce ili djecu.

Prolivene i mrlje treba tretirati što je prije moguće. Razmislite o dubljem čišćenju barem dva puta godišnje.

Dopuštanje prašine i čestica zemlje da ostanu na vlaknima tepiha je ono što uzrokuje da izgledaju prljavo i zadržavaju mirise, a na kraju istroši podlogu tepiha. Često korištenje usisivača najbolji je način čišćenja tepiha.

Očistite alkoholnim sirćetom

Svaki postupak čišćenja uvijek počnite usisavanjem tepiha kako biste uklonili zemlju, prašinu, prljavštinu i krhotine. Ako preskočite ovaj korak, možda će prljavština otići dubčje u vlakna. U flaši s raspršivačem pomiješajte jedan dio destiliranog alkoholnog sirćeta i tri dijela hladne vode. Radeći na malom području, poprskajte otopinu sirćeta na tepih dok ne postane jako vlažan.

Ostavite otopinu da ostane na tepihu pet minuta da počne razbijati prljavštinu. Upotrijebite krpu od mikrovlakana za brisanje. Pripremite kantu čiste vode za ispiranje krpe od mikrovlakana. Otvorite vrata i prozore kako biste povećali protok zraka u prostoriji ili dodajte ventilatore za ubrzanje sušenja. Nemojte dopustiti promet na tepihu dok se potpuno ne osuši.

Soda bikarbona i so

U maloj posudi pomiješajte mješavinu sode bikarbone i soli u jednakom omjeru, pa napunite flašu s raspršivačem hladnom vodom. Pospite tepih mješavinom sode bikarbone i soli, a nakon prskanja, pošpricajte područje s običnom vodom. Tepih bi trebao biti vlažan, ali ne mokar.

Upotrijebite četku za ribanje da dublje unesete sodu bikarbonu u vlakna tepiha. Nakon ribanja, starim ručnicima ili krpama obrišite tlo.

Dobro je ostaviti malo sode bikarbone u vlaknima. Pustite da se tepih potpuno osuši na zraku. Upotrijebite usisivač kako biste uklonili preostalu sodu bikarbonu koja je ostala u vlaknima. Tepih bi trebao mirisati svježije i izgledati svjetlije.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica