Screenshot 2 86
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 21, 2021 @ 9:40
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
FIXGEHALT

Stranke koje bi trebale činiti vlast u Njemačkoj prihvatile su da legaliziraju kanabis u rekreativne svrhe.

NER FIT

Socijaldemokratska partija (SPD), Zeleni i neoliberalni Slobodni demokrati (FDP) su se usaglasili da punoljetnim građanima bude omogućena legalna prodaja kanabisa. To će biti moguće samo u trgovinama koje dobiju dopuštenje za prodaju.

Ovo će podrazumijevati kontrolu kvaliteta, onemogućavanje prodaje proizvoda sumnjivog kvaliteta te će biti zagarantovano da maloljetnici neće moći kupiti kanabis. Nije poznato da li će biti legaliziran i uzgoj kanabisa.

Prodaja kanabisa u Njemačkoj do sada je bila zabranjena, osim u medicinske svrhe. Zeleni i FDP su dugo insistirali na tome da prodaja bude legalizirana. Koalicioni partneri su se obavezali da se nakon četiri godine procjeni utjecaj ovakve odluke na društvo.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Prema podacima studije Univerziteta u Diseldorfu, legalizacijom kanabisa u državnom budžetu bi godišnje bilo više 4,7 milijardi eura. Osim toga, novac bi se uštedio prilikom provođenja zakona. Međutim, iz Sindikata policije upozorili su na negativne posljedice legalizacije.

Buduća vlast namjerava pooštriti provjere prisutnosti narkotika u organizmu, kao i propise o reklamiranju proizvoda koji sadrže nikotin i alkohol, piše Politico.

LIDER