Bugojanac pijan za volanom usmrtio mladića: Osuđen samo na godinu dana iza rešetaka

Screenshot 1 10
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Bugojanac je proglašen krivim jer je Mercedesom usmrtio 31-godišnjaka, a teško povrijedio 51-godišnjaka

Kantonalni sud u Novom Travniku proglasio je krivim Mirnesa Bašića za krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa u vezi s ugrožavanjem javnog prometa, te ga je osudio na 12 mjeseci zatvora. Ovaj 26-godišnji Bugojanc je osuđen jer je izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo 31-godišnji Ahmed Jašarević, dok je teško povrijeđen 51-godišnji N. K.

Prema presudi, Bašić je 5. marta prošle godine oko 21 sat, u Ulici slobode u Bugojnu, sa 1,37 promila upravljao automobilom Mercedes, koji je vozio brzinom od 87 km/h, iako je ograničenje brzine u ovoj ulici, budući da se nalazi u naseljenom mjestu, bilo 50 km/h.

U jednom trenutku izgubio je kontrolu nad vozilom, te je prednjim desnim točkom udario u ivičnjak, nakon čega je vozilom udario u stub ulične rasvjete, a potom zadnjim lijevim vratima u stablo, nakon čega se auto prevrnuo na bok, navodi se u presudi.

Od siline udara Jašarević, koji se nalazio na mjestu suvozača, zadobio je teške povrede od kojih je preminuo na mjestu nesreće, dok je N. K, koji je bio u Mercedesu, zadobio teške povrede koje uključuju prijelome sljepoočne i potiljačne kosti sa krvarenjem u moždanim ovojnicama, serijski prijelom rebara, lom noge, nagnječenje pluća te brojne druge povrede piše Oslobođenje.