Bundesbank: Njemačka ekonomija mogla bi na zimsku stanku

Screenshot 2 95
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nestašica sirovina i radne snage i nova ograničenja u borbi protiv pandemije iznudili su “stanku” u oporavku njemačke ekonomije od korona-krize, ali nisu zaustavili inflaciju, objavila je u ponedjeljak centralna banka.

Njemačka ekonomija snažno je porasla u prvoj polovini godine, ali rast je u međuvremenu usporio zbog poremećaja u snabdijevanju industrijskih kompanija i teškoća građevinskog sektora s pronalaženjem radnika, saopćio je Bundesbank.

Zato se može očekivati “stanka” u oporavku ekonomije od koronakrize, dodali su.

“Gledano iz današnje perspektive, BDP bi u jesenjem tromjesečju mogao stagnirati”, procjenjuju, aludirajući na zadnja tri ovogodišnja mjeseca.

Inflacija će se pak po njima vjerojatno još neko vrijeme zadržati znatno iznad nivoa od tri posto.

U novembru cijene bi mogle porasti gotovo šest posto, a u 2022. njihov bi rast trebao oslabiti budući da će izostati efekt niske poredbene osnovice iz 2020. godine kada je vlada privremeno snizila stopu PDV-a kako bi podržala potrošnju u pandemiji, podsjeća Bundesbank.

Inflacija će ipak još dugo biti veća od tri posto, a kada se isključe oscilacijama podložne cijene energije i hrane, trebala bi biti veća od dva posto, prognoziraju, podsjećajući na skore pregovore o povećanju plaća.

Iako su pregovori ovoga ljeta iznjedrili tek skromna povećanja plaća, realno je povećanje izrazitije jer su radnici nakon smanjene satnice u pandemiji ponovo povećali broj radnih sati.

“Makroekonomski uvjeti također nagovješćuju snažniji rast plaća u kolektivnim ugovorima koji će u bliskoj budućnosti biti produženi”, napominje Bundesbank.