Čampara: Neka Dodik izađe iz koalicije ako hoće. Nije nam doktor propisao da moramo biti u toj koaliciji

Čampara: Neka Dodik izađe iz koalicije ako hoće. Nije nam doktor propisao da moramo biti u toj koaliciji

Uoči sastanka lidera vladajućih stranaka na državnom nivou, koji je održan jučer u Istočnom Sarajevu, zastupnik u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i član Predsjedništva Naroda i pravde Aljoša Čampara nije očekivao puno. Pokazalo se da je bio u pravu. Nisu donesene epohalne odluke. I dalje su stavovi nepomirljivi. Ali, traži se izlaz.

Za Čamparu su svi zahtjevi predsjednika RS i šefa SNSD-a Milorada Dodika neprihvatljivi.

“I kada govorimo i o CIK-u. Nije bilo nikakvog dogovora niti prijedloga. Što se tiče OHR-a, postoje uslovi 5+2. OHR ostaje ovdje. Upravo zbog Dodika i takvih kao on. OHR mora ostati ovdje prije nego što postanemo članica EU. Milorad Dodik mora shvatiti da je državljanin BiH, ona je suverena država. Postali smo imuni, ne vjerujem da se pozitivno nešto može desiti na ovom sastanku”, poručio je Čampara za N1.

Između ostalog, Čampara se osvrnuo i trenutne odnose unutar koalicije.

“Milorad Dodik uvijek prijeti. Neka izađe iz koalicije ako hoće. Čisto sumnjam da će se to desiti, ali ako se i desi, nije nam doktor propisao da moramo biti u toj koaliciji. Nikada nismo bili posebno zadovoljni. Nećemo pristati ni na kakve ucjene. Po cijenu da budemo opozicija. Šta fali. Nekada smo opozicija, nekada vlast. To je sasvim normalno u demokratskom svijetu. Bitno je da ostanete principijelni. Slobodno neka promijene koaliciju”, kazao je Čampara.

No, smatra da su mnogo veće vrijednosti zapadnih demokratija, u odnosu na djelo Rusije.

“Godinama širi secesionističku politiku, negiranje genocida… Posljednjih 15 godina se tako ponaša. Mi imamo samo jedan normalan odnos prema međunarodnoj zajednici i zahvalni smo što je prisutna tu. Naše je opredjeljenje i nećemo skrenuti sa puta i neka to naziva kako hoće. Mnogo su veće vrijednosti zapadnih demokratija, zemalja, u odnosu na djelo Rusije. Mislim da je puno bolje da se kreće ka euroatlantskim integracijama nego putem kojim se on kreće”, istakao je.

Na pitanje voditelja da li smatra da su bili naivni pri ulasku u koaliciju sa SNSD-om, Čampara je odgovorio da su bili primorani na taj potez.

No, ko je u BiH aga?

“Mislim da je međunarodna zajednica potrebna BiH u tranzicijskom periodu. Imamo i druge političke partnere, SAD. I mi smo kao država opredijeljeni ka euroatlantskim integracijama. Mi želimo da idemo u EU i tražili smo dozvolu za ulazak u EU. Međunarodna zajednica je partner, oni će biti jedna od strana prilikom usklađivanja legislative. Ne vidim niti jedan problem da imamo dobru saradnju sa međunarodnom zajednicom”.

Govorio je i o rezoluciji o Srebrenici.

“Ukoliko se budemo držali onoga što je presudio Haški tribunal, nema razloga za usložnjavanje odnosa. To je historijska činjenica. To sve postoji u presudama. Izvršen je genocid na bošnjačkim narodom. Zna se i ko je kriv. Kada shvatimo da se moramo pridržavati presuda međunarodnih sudova onda će nam svima biti lakše. Nije ispravan način kada negirate ono što se desilo i što je utvrđeno najviših međunarodnih sudova. Nije to ni kolektivna krivnja. Zna se ko je kriv i ko je šta radio u datom momentu. Bilo je i ratnih zločina sa svih strana, genocid je samo jedan. Utvrđeno je od međuanrodnih sudova da se desio u Srebrenici, kao najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata. To se mora prihvatiti. Nisam za kolektivnu odgovornost, ali ljudi i institucije koje su to radile moraju platiti odgovornost”, kazao je.

Šta očekuje da se sutra desi na sjednici NSRS?

“Miting posmatram kao i sve do sada što je radio. Pravio neke parade. Imam osjećaj da se on malo preigrao. Bolje bi mu bilo da malo stane na loptu. Pogledajte i američke sankcije. Mislim da bi mu bilo bolje. Svakome ko pokušava praviti posebne predstave. Moramo živjeti demokratske standarde. Sila ne prolazi”, rekao je.

Je li moguće udruživanje SBiH, SDA i DF?

“Nije to ni nerealna opcija. No, već u samom startu postoje određeni problemi i nesuglasice. Najavljivao sam da će se ovo desiti. Mislim da neke stranke ne vjeruju SDA. Pitanje je kako će ići. To će zavisiti i od samih načelnika. Treba i o tom aspektu razmišljati i mislim da je ovo veliki ispit za Trojku da se što više ujedini i da neke unutrašnje svađe skloni postrani. I da shvati da su osnovni uspjeh i recept da zajedno nastupaju. Pojedinačno ne mogu napraviti poseban rezultat”, zaključio je Aljoša Čampara.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica