Portal 072info

Carinici u BiH otkrili krijumčare: Švercovali Afričku šljivu, sočiva, tekstil i pesticide

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u Regionalnom centru Tuzla u nekoliko odvojenih akcija privremeno su oduzeli veću količinu razne robe vrijednu 32.000 KM.

Ovlaštena službena lica Regionalnog centra Tuzla, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja u saradnji sa policijskim službenicima Granične policije BiH na putnoj komunikaciji Granični prelaz Rača izvršili su pregled autobusa koji je saobraćao na relaciji Beograd – Kostajnica.

 

Prilikom pregleda prtljažnog prostora, a zatim i putničkog dijela autobusa, u pretincu iznad mjesta vozača pronađena je veća crna plastićna vreća. Prilikom pregleda iste u njoj je otkrivena veća količina kontaktnih sočiva, dioptrijskih stakala – raznih, kao i tečnosti za sočiva i sredstvo za dezinfekciju.
Službenici za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, RC Tuzla, na osnovu predhodno prikupljenih obavještajnih informacija, izvršili su provjeru poreskog obveznika S.S. iz Brčkog.

Tom prilikom pronađena je roba stranog porijekla, i radilo se uglavnom o tekstilnoj robi.

Na osnovu operativnog rada na terenu, službenici RC Tuzla, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, došli su do informacije da K.O. dostavlja robu bez porijekla koja nije prošla carinsku procedure.

Na putnoj komunikaciji Bijeljina – Brčko zaustavljeno je vozilo te je pronađena roba stranog porijekla bez bilo kakve dokumentacije o porijeklu. Tom prilikom je oduzeta tekstilna roba u vrijednosti 11.000 KM.

Prilikom obavljanja redovnih aktivnosti na GP Pavlovića Most, službenici RC Tuzla, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja otkrila je neprijavljenu robu.

20160729112832488128

Koristeći specijalističku opremu koja je donirana od strane Vlade SAD-a, putem programa EXBS, pronađena je skrivena i neprijavljena roba.

Radilo se o robi: Herba Fast proizvodi, Afrička šljiva i razni drugi preparati kod državljanina Srbije. Vrijednost oduzete robe je 1.000 KM.
Prilikom provjere prometa robe stranog porijekla, službenici RC Tuzla, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja kod pravnog lica na područiju Brčko distrikta pronašli su i privremeno oduzeli robu za koju pravno lice nije posjedovalo odgovarajuću dokumentaciju.

Radilo se robi porijeklom iz Srbije tj. pesticidima i herbicidima Pravnom licu, obzirom na težinu i vrstu prekršaja, izdata je novčana kazna od 6.000 KM, dok je roba oduzeta i procjenjena je na vrijednost od 2.500 KM.

“Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka”, saopšteno je iz UIO BiH.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box