Carinici UIO-a najviše izloženi mogućnosti zaraze koronavirusom

Podijelite vijest

Carinska služba Bosne i Hercegovine, koja je u sastavu Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UINO), kao i ostali službenici UIO-a koji su zbog prirode svog posla u svakodnevnom kontaktu sa strankama, nalaze se među osobama koje su u BiH najviše izložene mogućnosti zaraze koronavirusom. 

UINO je, podsjećaju, u vanrednoj situaciji uzrokovanoj Covidom-19, organizirala potpuno nesmetano odvijanje svih poslovnih procesa.

– Osiguran je rad pojedinih carinskih ispostava 24 sata dnevno te dežurstvo u ostalim ispostavama u slučaju da se javi hitna potreba carinjenja određenih roba nakon 20 sati, kada završava redovno radno vrijeme ispostava. U carinskim postupcima, prioritet je dat pošiljkama sa zaštitnom opremom i medicinskom pomoći – naglašavaju iz UINO-a.

Kako se trenutna vanredna situacija ne bi iskoristila za pokušaj nezakonitih postupanja, službenici UINO-a konstantno su na terenu, provodeći redovne kontrole primjene propisa iz oblasti indirektnih poreza te vrše sprečavanje krijumčarenja i prodaje određene akcizne robe na crnom tržištu.

– Zbog izuzetno važne uloge svih službenika UINO-a, od čijeg nesmetanog rada ovisi ukupna fiskalna stabilnost Bosne i Hercegovine, UINO konstantno preduzima sve moguće mjere radi nabavke neophodne opreme za zaštitu svih službenika ove institucije – navode u saopćenju.

Izražavaju zahvalnost i svim donatorima koji su prethodnih dana uručili opremu koja je od velike pomoći da njihovi službenici mogu redovno obavljati svoje zadatke.

Donirana je već određena oprema, a dio je u procesu dostavljanja, i to 3.000 komada jednokratnih maski (Udruženje “Pomozi.ba”), 2.000 komada višekratnih maski (“Sana linea” Kozarska Dubica), 2.000 komada jednokratnih maski (Ambasada NR Kine u BiH) i 300 komada zaštitnih vizir maski (Inovacioni centar Banja Luka) te 70 komada zaštitnih vizir maski (Prirodno-matematički fakultet u Banjoj Luci).