cavara
AUTOR: H.D.
DATUM: lip 19, 2021 @ 7:40
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Predsjednik FBiH i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara kazao je za RTRS da Hrvati priželjkuju tripartitni razgovor o budućnosti.

Međutim, kako je rekao, za sada Bošnjaci odbijaju i svaki pokušaj sa njima osuđen je na neuspjeh.

Navodi da je Federacija ipak spremna za dijalog o budućnosti BiH, iako se tome snažno protivi SDA, koja sa HDZ-om drži vlast.

Čavara za RTRS kaže da ga stav SDA ne obavezuje, dok razgovor o budućnosti BiH vidi kao dobru namjeru iz Republike Srpske i nasušnu potrebu Hrvata, koje Bošnjaci sve više majorizuju.

– Mislim da je jasno da je razgovor, u ovom formatu, naroda i entiteta neophodan bez obzira što neki osuđuju taj postupak, ja ga smatram dobronamjernim – rekao je Čavara.

Objašnjava da je o međuentitetskom i dijalogu tri konstitutivna naroda već razgovarao sa predsjednicom Republike Srpske koja je najavila da će predstavnicima vlasti u Federaciji dostaviti zvaničanu verziju dokumenta kao osnovu za dijalog.Čavara navodi da se mogućnost mirnog razlaza u BiH nepovratno izgubila prije početka sukoba.- Kada smo imali i od Evrope različitih rješenja i uređenja BiH i mislim da je bošnjačka strana prvenstveno odbila takav prijedlog. Prema tome prijedlog za razgovor o budućnosti svih nas u BiH nema alternative. Hajdemo na nivou konstitutivnih naroda da razgovaramo kako ćemo urediti ovu BiH u kojoj živimo da je doživimo kao svoju – rekao je Čavara.

RTRS navodi da je shodno zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske izabran Pregovarački tim za dijalog sa predstavnicima Federacije, ali da imena još nisu javno objelodanjena.U Federaciji čekaju zvaničan poziv, nakon čega će se znati format i teme dijaloga koji bi prema prvim reagovanjima mogao da bude srpsko-hrvatski razgovor, jer Bošnjaci u tome ne žele da učestvuju, bar je takav stav SDA, javlja RTRS.

LIDER