Cazin je čuvar stoljetne historije: Stari grad Ostrožac – kulturni biser BiH

Cazin je čuvar stoljetne historije: Stari grad Ostrožac – kulturni biser BiH

U Cazinu postoji sedam starih gradova neprocjenjive kulturne vrijednosti, a jedan se posebno izdvaja, a to je Stari grad Ostrožac.

To je ostavština naroda koji su živjeli na tim prostorima stoljećima prije nas. Velika su to bogatstva u kulturnom, turističkom i historijskom pogledu.

Unutar zidina

Zidine srednjovjekovnog grada Ostrožac nadograđene su u turskom periodu, a završene dolaskom Austrougara na te prostore. Ovi posljednji napravili su i dvorac, danas jedini takav u BiH – dvorac Lotara von Berksa, koji se nalazi unutar zidina ovog nacionalnog spomenika, piše USKinfo.ba

Ovaj prostor krije još jednu zanimljivost. Riječ je o Koloniji skulptora “Ostrožac”, manifestaciji staroj 55 godina, koja je iznjedrila više od 150 monumentalnih skulptura isklesanih u kamenu bihacitu. Ova kiparska djela čine Park skulptura pod vedrim nebom, jedinstven na prostoru jugoistočne Evrope.

Saniranje oštećenja

Skulpture su, prema odluci Komisije za nacionalne spomenike BiH, sastavni i neotuđivi dio ovog spomenika. Da su zub vremena, kao i ratna dešavanja ostavili traga na zidinama ovog spomenika, jasno je vidljivo obilaskom ovog lokaliteta.

Dvorac Lotara von Berksa posebno je oštećen i nije u potpunosti pristupačan. Međutim, Ermin Beganović, direktor JU Centar za kulturu i turizam Cazin, pod čijom upravom se nalazi ovaj spomenik, kazao je da se na uređenju, saniranju i projektiranju uradilo mnogo proteklih godina.

– Naime, više od 70 posto vanjskog dijela zidina je sanirano i ojačano u proteklih desetak godina. Urađena je i potpuna projektna dokumentacija za rekonstrukciju dvorca Lotara von Berksa, a koja je koštala više od 80.000 KM – rekao je Beganović.

Smatra da je odavno bilo vrijeme da se spomenici ove vrste uključe u razvojne planove države i da budu sistemski potpomognuti do potpune sanacije i konzervacije.

Koncerti, izložbe, predstave

Dodatna vrijednost posjete Cazinu i prekrasnom dvorcu na Ostrošcu jesu mnogobrojne kulturne manifestacije koje se ovdje realiziraju, naročito u ljetnom periodu. 

Održavaju se unutar zidina i veliki koncerti, izložbe, predstave, predavanja, vjenčanja, kao i ekskurzije iz svih krajeva naše zemlje. Nisu rijetke ni organizirane posjete turista iz Slovenije, Austrije, Hrvatske…

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE