Portal 072info

CB BiH: Blokirano više od 65 hiljada računa

Centralna banka BiH objavila je danas popis blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH.

Prema tom popisu u BiH ima ukupno 65.164 blokirana računa, dok ukupan broj firmi koje imaju bar jedan blokirani račun iznosi 39.981.

Na dan 3. januar bilo je blokirano ukupno 64.896 računa, dok je ukupan broj firmi koje imaju bar jedan blokiran račun iznosio 39.813.

U izvještaju o blokiranim računima u Registru transakcijskih računa Centralne banke BiH, koji sadrži 2.599 stranica, pobrojana su pravna lica iz svih sfera društvenog života, od privrednih preduzeća, prodavnica, frizerskih salona, benzinskih pumpi, apoteka, stomatoloških ordinacija, kafića i restorana, do raznih agencija, zadruga, firmi.

Na ovom popisu nalaze i rudnici, mjesne zajednice, opštine, sportski savezi, pa čak i kompanije koje predvode poznate ličnosti u BiH, te taksisti, autoprevoznici, kao i drugi privatnici.

Najviše blokiranih računa je u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, s obzirom da je u tim gradovima najviše registrovanih pravnih subjekata.

U prvom izvještaju, koji je objavljen početkom novembra 2012. godine, bilo je 58.038 blokiranih računa, a 35.694 firme imale su blokiran bar jedan bankarski račun.

Srna

Podijelite članak