CCI: Skupština ZDK ne iskazuje očekivanu odgovornost prema građanima

Centri civilnih inicijativa (CCI) su u saopćenju za javnost pozvali Kolegijum Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) da prestane sa daljim odgađanjem razmatranja revizorskih izvještaja objavljenih u 2021. godini i da, po ugledu na neke druge institucije, reaguje i u granicama svoje nadležnosti preduzme korake na zaštiti javnog novca.

– Za početak, da stave na dnevni red tri revizorska izvještaja za institucije ZDK objavljena u 2021. godini, te omoguće zastupnicima da o njima otvore raspravu. Identifikovani propusti neće nestati ignorisanjem revizorskih izvještaja i guranjem problema pod tepih – navode iz CCI-ja.

Dodaju da Skupština ZDK ne iskazuje očekivanu odgovornost prema građanima ovog kantona i spremnost da doprinese poboljšanju stanja u javnim institucijama, nadzorom nad implementacijom revizorskih preporuka, odnosno otklanjanja uočenih nedostataka, grešaka i nezakonitosti.

– S druge strane, prebacujući svu odgovornost na Vladu i stavljajući se u podređen položaj, urušava i svoj i dignitet zastupnika, kao direktno izabranih predstavnika građana, a i uobičajenu podjelu i odnose u vlasti u parlamentarnim demokratijama – navodi se u saopćenju.

Iz CCI-a ističu da „neodgovorno ponašanje, kao što su milionske isplate transfera bez jasnih i mjerljivih kriterija, zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme za period duži od 120 dana i zaključivanje ugovora bez provedene procedure obaveznog javnog oglašavanja, pa sve do povećanja plate direktora suprotno pravnim propisima, koja je nakon povećanja iznosila 7.710 KM, zaslužuje uključivanje i reakciju Skupštine“.

Copy

Napominju da su navedena zapošljavanja i povećanje plate finansirana javnim sredstvima, novcem svih građana.

– Skupština ZDK ćuti o ovim, kao i o drugim nalazima iz tri objavljena revizorska izvještaja za ZDK, umjesto da otvori raspravu te osigura da se preporuke kojim se otklanjaju ovi uočeni nedostaci zaista i realizuju.

Pozivamo Skupštinu na ozbiljnost koja priliči takvoj instituciji i da prestane čekati da li će joj Vlada nešto dostaviti ili ne, nego da od Vlade zahtijeva dostavljanje materijala o kojim ona želi da raspravlja. I da omogući zastupnicima diskusiju o revizorskim izvještajima već na sljedećoj sjednici Skupštine – navodi se u saopćenju CCI-a.

Prethodni članakSenidah pokazala atribute: Izazvala lavinu komentara
Sljedeći članakPrva država koja dozvoljava da tablice nalijepite na automobil