Čelikov povratak iz ponora: Zeničani najprijatnije iznenađenje prvenstva

Čelik je u samo godinu dana prošao put od kluba koji je trebao ispasti do kluba koji se bori za izlazak na evropsku scenu. Zeničani su na taj način ostvarili najveći rezultatski napredak u konkurenciji svih klubova Premijer lige BiH.Poznato je da je Čelik prošle godine zauzeo poziciju koja ga je vodila u niži rang, ali pošto Borac iz Banje Luke, koji je rezultatima na terenu obezbijedio opstanak, na kraju ostao bez licence za takmičenje u Premijer ligi, zenički klub se spasio i ipak opstao u najvećem rangu.

Nakon opstanka, Čelik je na čelu s turskim investitorom Aydinom Olgunom doveo nekoliko iskusnih igrača koji su se dokazali u Premijer ligi te je s njima krenuo u novu sezonu. U klub su stigli Nermin Jamak, Anel Dedić, Haris Dilaver, Vladimir Grahovac, Ševko Okić, Branislav Ružić i brojni drugi koji su s igračima dovedenim na zimu 2018. godine činili kostur ekipe.

Tako je Čelik u ovu sezonu ušao znatno jači, ali je i dalje imao problem sa širinom kadra, jer u kraktom vremenskom periodu teško je bilo i pronaći i dovesti cijelu novu garnituru igrača.

Trenersku poziciju na ljeto zauzeo je turski stručnjak Adnan Ornek i Čelik je već u prvom dijelu sezone pokazao da se radi o znatno ozbiljnijem timu u odnosu na ono što smo navikli tokom proteklih sezona kada je zenički klub vodio golu borbu za opstanak.

Ekipa je predvođena Ornekom srušila Zrinjski i Željezničar te je na domaćem terenu osvojila po bod protiv Širokog Brijega i Sarajeva. Ovi rezultati ukazivali su da Čelik ove sezone može svima pomrsiti račune. Po ulasku u drugi dio sezone Ornek je napustio klub, a zamijenio ga je Cihat Arslan koji se odlično snašao te je doveo ekipu u poziciju da se pozicijom na tabeli bori za izlazak na evropsku scenu. Ostao je dojam da je Čelik u presudnim mečevima pao ponajviše zbog manjka širine u kadru, jer ekipu su mučili problemi s povredama i suspenzijama, a standardne igrače koji su nedostajali nije bilo lako zamijeniti.

Tek tri kola prije kraja, tačnije u 31. kolu, Čelik je i matematički izgubio šanse da se pozicijom na tabeli bori za plasman u kvalifikacije u Evropsku ligu što pokazuje koliki je napredak ostvaren u ovoj sezoni.

Interesantno je da su Zeničani u drugom dijelu sezone u gostima savladali Slobodu što se desilo prvi put nakon više od 20 godina, a protekle subote su prvi put nakon 16 godina savladali Željezničar na Grbavici.

Čelik u posljednje kolo ulazi kao petoplasirani tim Premijer lige i u slučaju pobjede tu će i ostati. Od ekipe koja je prošle godine trebala ispasti doći u trenutnu poziciju nije bilo nimalo lako, ali Čelik je uspio u tome.

Podatak da su dva turska trenera vodila ekipu posebno privlači pažnju, jer obično se strani treneri teže nađu u nepoznatoj ligi, a Premijer liga je, ruku na srce, nepoznanica za trenere koji su vodili klubove u turskoj Super ligi. Međutim, to nije bila prepreka da Čelik ostvari odlične rezultate.

Evidentno je da takav napredak ne bi bio moguć bez ulaska stranog investitora Olguna u klub, ali i s njegovim ulaskom, zbog brojnih problema koji muče Čelik iz prošlosti, nije bilo očekivano da ekipa ostvari takav napredak. 

Ipak, uprkos starim dugovanjima koji premašuju milione, uprkos građenju novog tima i činjenici da su dva strana trenera vodila ekipu te uprkos brojnim trenutnim obavezama zaista je nevjerovatno da je Čelik za samo godinu dana uspio na terenu pokazati takav skok.

Klix.ba

Prethodni članakUmjerena fizička aktivnost može usporiti starenje mozga
Sljedeći članakPLATE U BiH PET PUTA MANJE NEGO U EU Zanatlije odlaze jer zarađuju kudikamo lošije od kolega u Evropi