Čengić: Tržište osiguranja će se oporaviti od posljedica pandemije

Generalni sekretar Udruženja društava za osiguranje u FBiH (UDOFBiH) Ermin Čengić izjavio je da tržište osiguranja kao dio privrede i finansijskog sektora nije imuno na ekonomske posljedice pandemije koronavirusa, te da se desio očekivani pad premije osiguranja.

– Od onih vrsta osiguranja koje imaju značajniji udio na tržištu, u prva četiri mjeseca veći pad u poređenju sa istim periodom 2019. godine je u segmentu osiguranja cestovnih vozila (kasko), kod obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, životnog osiguranja, osiguranja kredita, u zdravstvenim osiguranjima…. – naveo je Čengić za Fenu.

Taj pad je, prema njegovim riječima, primjetniji ako se zasebno posmatra april gdje su gotovo sve značajnije vrste osiguranja imale nižu ostvarenu premiju u poređenju sa aprilom 2019. godine.

– Vjerujemo da će, sa postepenom normalizacijom situacije i zaživljavanjem poslovnih aktivnosti, te pokretanjem biznisa koji su zaustavljeni, doći i do postepenog oporavka tržišta – kazao je Čengić.

Naglasio je da je u ovom sektoru tokom stanja nesreće uzrokovanog pojavom koronavirusa na prvom mjestu bila zaštita zdravlja osiguranika, te je svako društvo za osiguranje provelo sve preventivne mjere propisane od kriznih štabova.

– U skladu sa tim mjerama pažnja je posvećena i zaštiti zdravlja naših uposlenika i radnika svih institucija koje djeluju u okviru industrije osiguranja gdje spada i Udruženje koje okuplja 17 osiguravajućih društava koja rade na području Federacije BIH. Osiguravajuća društva su prilagodila svoje prodajne i ostale aktivnosti vanrednim okolnostima, ali se bez prekida radilo cijelo vrijeme od proglašenja stanja prirodne nesreće – dodao je generalni sekretar UDO F BiH.

Na pitanje kako će pandemija dalje uticati na tržište osiguranja, Čengić je kazao da će biznis, čija je svrha saniranje šteta i posljedica raznih vrsta negativnih događaja, sasvim sigurno doživjeti neku vrstu transformacije.

– Sve ono što smo preživjeli ili preživljavamo će, moguće je, u jednom drugom smislu uticati i na to da građani BiH u značajno većoj mjeri vode računa o osiguranju sebe i svoje porodice, da vode zdraviji i ispunjeniji život i da, unatoč najavama recesije, ostave prostor u svom kućnom budžetu za osiguranje onog najvrijednijeg što posjeduju – naglasio je Čengić.

Najavio je da Udruženje društava za osiguranje u F BiH planira 22. i 23. oktobra ove godine organizirati drugu po redu konferenciju „Dani osiguranja u Bosni i Hercegovini“ kao mjesto okupljanja osiguravajuće industrije, razmjene informacija i znanja među osiguravateljima i sagledavanja najboljih praksi i iskustava sa tržišta.

Konferencija je namijenjena domaćoj i regionalnoj stručnoj ali i široj javnosti, sa ciljem promocije osiguranja i osiguravanja, uz učešće predstavnika društava za osiguranje iz BiH i regiona, institucija osiguranja BiH i oba entiteta te predstavnika svih nivoa vlasti u BiH, akademske zajednice, pravosudnih institucija, medija te drugih institucija i organizacija koje su neposredno ili posredno vezano za djelatnost osiguranja.

– Pored pripreme ove konferencije Udruženje svakodnevno radi i na usaglašavanju i definisanju zajedničkih interesa unutar struke osiguranja u F BiH i BiH. Posebno smo ponosni na činjenicu da smo ovih dana učestvovali na godišnjoj skupštini evropskog udruženja osiguravatelja Insurance Europe gdje je Bosna i Hercegovina po prvi put bila zastupljena i gdje smo prisutni kao pridruženi član. Ova činjenica ima svoj izuzetan značaj u kontekstu daljeg približavanja naše države Evropskoj uniji te usklađivanja tržišnih standarda u BiH sa onima u državama EU – istakao je Čengić.

Iako je činjenica da je naše tržište osiguranja još nedovoljno razvijeno, da je finansijska pismenost i svijest o značaju osiguranja na niskom nivou, da je lični budžet naših građana preopterećen i da se osiguranje ne nalazi u vrhu njihovih prioriteta, u Udruženju društava za osiguranje u F BiH vjeruju da naši građani zaslužuju imati evropski nivo usluga i evropski nivo ponude osiguranja, usklađen sa ovdašnjim ekonomskim prilikama, standardom i mogućnostima.

Prethodni članakUkradeni BMW pronašli za 20 minuta, dvojica uhapšena
Sljedeći članakOružana pljačka zlatare u BiH: Razbojnici nosili maske i pobjegli na motociklu