Čerkez: Imamo efikasne mjere, kako se budemo ponašali tako će nam biti

Mjere koje imamo kada je riječ o sprečavanju širenja pandemije koronavirusa su vrlo efikasne, samo je potrebno da ih se pridržavamo. Nije solucija bilo kakvo zatvaranje, ali ćemo imati situaciju da će se sami kafići zatvoriti i fabrike ukoliko se mjere ne poštuju jer će virus ući. 

To je za „Avaz“ kazao član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez dodavši da je situacija u FBiH stabilna.

–    U Zeničko-dobojskom kantonu je došlo do povećanja zaraženih, ali je stavljeno pod puni nadzor, posebno u Tešnju gdje imamo najveći broj zaraženih. Očekujemo da će doći do pada odnosno do oporavka tih ljudi. Također, TK je u jednom skoku. Najefikasnije mjere su distanca, maska, i to je zaštita. U nekim kantonima nema zaraženih, pa smo kantonalnim kriznim štabovima dali mogućnost da donose mjere prema epidemiološkoj situaciji. To ne mora značiti restriktivne mjere, mogu omogućiti funkcioniranje života, privrede i svega što je bitno – rekao je Čerkez. 

Napominje da je do porasta zaraženih došlo u cijeloj Evropi, ali da se zemlje još ne odlučuju na bilo kakva zatvaranja.

–    Jako je bitna disciplina i savjest svakog građanina da provede mjere koje su na snazi i neugrožava druge. Isto se odnosi i na poslodavce, da se pridržavaju mjera. Ne bih ovo nazvao drugim valom, jer nismo izašli ni iz prvog. Najvažnije je kontrolisati epidemiju. Virus nikad nije otišao, prema tome, naše ponašanje determinira kakva će nam situacija biti – dodao je Čerkez.

Na navode pojedinih medija u regionu da BiH provodi takozvani švedski model borbe s pandemijom, Čerkez je rekao da to nije tačno.

–    BiH provodi svoj model, koji je vrlo sličan u regionu jer potičemo iz jedne škole javnog zdravlja – pojasnio je Čerkez.

Prethodni članakBroj zaposlenih u FBiH od 5. maja porastao za skoro 9 hiljada
Sljedeći članakPoznat identitet osumnjičenog za prevaru tešku šest miliona KM