Čerkez: Situacija nikad nije bila bolja, ali nema opuštanja, želimo mirno ljeto

cerkez

Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, nakon današnje sjednice Kriznog štaba izjavio je da od početka krize sa kovidom imamo najbolju situaciju.

– Imamo incidencu od 28, a samo tri kantona imaju od oko 50. U odnosu na protekli period, čak je 43 posto je manje zaraženih.

Samo 17 pacijenata je na respiratoru. Ovo su dobre vijesti, ali ne trebamo se opuštati. Očekujem od građana da i dalje poštuju mjere kako bi imali jedno normalno ljeto. Posebno bih pozvao sve ugostitelje da poštuju mjere. Ne treba koristiti situaciju u vidu skupova, kako ne bi došlo opet do pooštravanja mjera – rekao je Čerkez.

Na današnjoj sjednici doneseni su zaključci koje će ići na Vladu FBiH, a koja zasjeda u četvrtak. Predloženo je ukidanje policijskog sata, u ugostiteljskim objektima dozvoljena je muzika uživo, ali potrebno je da bude pleksiglas između izvođača i publike. 

– Postoji mogućnost još većeg ublažavanja mjera. Kako će se ići u školu i kada će se publika vratiti na stadione, zavisi od narednog perioda i podataka zdravstvenih institucija – rekao je Čerkez.

Na Kantonima je odluka do koliko će raditi ugostiteljski objekti, dodao je Čerkez.