Portal 072info

Čerkez: Sve je moguće, uključujući i lockdown

goran cerkez 2
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tri kantona, Srednjobosanski, Kanton Sarajevo i Kanton 10 još nisu dostavili Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva informaciju da su sve bolnice na njihovom području stavile na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta za Covid-pacijente.

Kazao je to prim. dr. Goran Čerkez za Faktor.ba, i dodao da Krizni štab neće brojati koliko koja zdravstvena ustanova ima kreveta, te da očekuje da i ova tri kantona što prije dostave informaciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Uslijedilo je to nakon što je Krizni štab na svojoj vanrednoj sjednici od prije nekoliko dana donio naredbu da sve bolnice u FBiH stave na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta i dao im rok od 72 sata.

– Iako je dat rok od 72 sata, nećemo biti prijeki sud. Očekujemo da ćemo i od ova tri kantona što prije dobiti informaciju da su obezbijedili 30 posto svojih kapaciteta za liječenje Covid-oboljelih – dodaje Čerkez.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Hladnije vrijeme i boravak u zatvorenim prostorima razlog su, kaže, visokim brojkama novooboljelih.

– Ljudi sada više borave u zatvorenim prostorima koji se manje provjetravaju. Mnogi unutar tih prostora ne nose maske i to je sigurno jedan od razloga većeg broja oboljelih. S druge strane, i sama klima pogoduje širenju virusa, a u nekoj određenoj mjeri i nepoštivanje mjera koje su na snazi, odnosno slab nadzor nad njihovim provođenjem – navodi Čerkez.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako bi brojke počele padati moraju se poštovati mjere i vršiti, kako kaže, kvalitetan nadzor nad tim.

– Bez toga bit će jako teško očekivati pomak. Cijela Evropa susreće se sa istim problem i svi zdravstveni sistemi su na velikom ispitu. Mi još uvijek pružamo adekvatnu zdravstvenu zaštitu, a kada je riječ o smrtnosti od COVID-19 u BiH, ona je u okvirima evropskog prosjeka. Za sada mala BiH sa relativno limitiranim medicinskim kadrom, do sada je zadovoljavajuće obavila svoj posao – ističe Čerkez.

Nakon što je Hrvatska od utorka uvela da u toj državi izolacija i samoizolacija više ne traju 14, nego deset dana, pitali smo Čerkeza, da li se razmišlja da se i na području Federacije BiH tako nešto uvede.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Redovno pratimo stanje i na osnovu toga donosimo odluke. Još nismo u takvoj situaciji, što ne znači da nećemo biti u narednom periodu – dodaje.

Neke evropske zemlje najavile su uvođenje lockdowna, a nagađa se da bi se i BiH, nakon Lokalnih izbora, mogla susresti s tim. Čerkez kaže kako su sve mjere u opciji.

– Sve je moguće, uključujući i lockdown, ali mi sami moramo izabrati između poštivanja mjera i življenja zajedno sa virusom na način kako je propisano, ili ići u dalje restrikcije – zaključio je Čerkez.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 37
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Otkriven lijek koji u roku od 24 sata sprječava širenje koronavirusa

Portal 072info

Liječnik iz Hrvatske o zarazi koronom: Ovakav tok bolesti nismo vidjeli

Portal 072info

I “pokusni kunići“ kad zatreba: Kako u BiH provode ispitivanje lijekova Favira i Avigan

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME