Portal 072info

Čerkez: Uzet ćemo u razmatranje sve vakcine koje budu ponuđene Evropi, prva bi mogla stići krajem novembra

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vlada Federacije BiH kreće sa pripremama za nabavku 800.000 doza vakcina protiv COVID-19, ali se još ne zna od koga će biti nabavljene.

Kazao je to prim. dr. Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, i dodao da će se pri odabiru vakcine voditi računa o njenoj sigurnosti i kvaliteti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
  • Još je rano o tome govoriti jer nijedna vakcina nije proizvedena, odnosno nije prošla sva neophodna testiranja kako bi bila puštena na tržište. Sve vakcine koje budu ponuđene evropskom tržištu, nakon što se nađu na listi, uzet ćemo u razmatranje, a potom odlučiti. Možda će to biti jedna, dvije ili pet vakcina, još se ne zna. Ponavljam, vodit ćemo se kriterijima koji važe u takvim slučajevima, a to je da je vakcina testirana, provjerena, da je prošla sve potrebne procedure i da je dokazano sigurna – naglašava Čerkez.

Kako je ranije izjavio Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, 800.000 doza bit će dovoljno da se vakciniše oko 40 posto stanovništva većeg bh. entiteta, što je u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Na pitanje ko spada u tih 40 posto stanovništva, Čerkez odgovara da će prednost da dobiju vakcinu imati rizične grupe, a to su stariji, te osobe sa hroničnim bolestima, ali i oni sa specifičnim zanimanjima, poput zdravstvenih radnika, policajaca…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
  • Još ne znamo tačan datum kada će vakcina biti proizvedena. Klinička ispitivanja još traju nakon čega slijedi dobijanje odobrenja od nadležnih agencija za lijekova u Americi i Evropi. Prema najavama koje dolaze do nas, prva vakcina bi možda mogla biti proizvedena tj. odobrena do kraja novembra. Ali to su samo najave, trebamo biti strpljivi i čekati kada će biti verificirane, nakon čega slijedi njihova distribucija – naglasio je Čerkez.
Podijelite članak
  • 26
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Pitanje koje ste se sigurno zapitali: Zašto je korona virus po neke smrtonosan, a neki dobiju samo blage simptome?

072info.com

Broj umrlih od koronavirusa premašio milion!

072info.com

MASKE NAM NEĆE BITI JEDINO ODBRAMBENO ORUŽJE: Lako bi se moglo desiti da još nešto nosimo na glavi

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)