Portal 072info

Češljati kosu nakon pranja je pogrešno

Postoji li nešto gore od raščešljavanja kose? Ne, to je najgore i nažalost nema magičnog proizvoda koji će to popraviti za vas.

 

Jednom kada se raščešlja, ona puca. A postoje samo dva načina da se izborite sa ispucalim vrhovima: spriječiti pucanje i šišati ih kada ispucaju.

Drugi način je veoma lagan, ali portal Hellogiggles.com pronašao je način kako da spriječite pucanje vrhova, a ima veze sa načinom pranja kose.

Mokra kosa – slaba kosa
Naša kosa je dosta elastična, naročito zbog sredstava kojima je izložena: oštećenjima od toplote fena, hemijskim sredstvima, povlačenju, čupanju i ko zna čemu još. Kako god, najslabija je kad je mokra.

To u osnovi znači da je mnogo osjetljivija, da se lakše lomi i teže raščešljava, naročito ako ste je tek našamponirali. Kada vam je kosa čista, vaše vlasi nemaju prirodna ulja da se zaštite. Stoga je čista i mokra kosa izložena pucanju.

Ne češljati mokru kosu
Nažalost, mnogi od nas požure da čistu i mokru kosu prvo počešljaju. Time ubrzavate pucanje kose. Korištenje četkice za zube je bolja opcija, ali nije najbolja. Kako god, postoje način da umanjite štetu na vašoj kosi zbog načina kako ćete je raščešljati.

Prvo, koristite peškir ili staru majicu da upijete vodu iz vaše kose. Nemojte trljati vašu kosu, jer to kosu čini naelektrisanom i lomljivom. Nakon toga, prođite prstima kroz vašu kosu, a bit će još efektivnije ako nanosite regenerator na nju na ovaj način.

Pustite kosu da se suši na zraku što je duže moguće. Za raščešljavanje nakon ovog možete koristiti četkicu za zube.

Nakon ovoga imat ćete sjajnu kosu, bez ispucalih vrhova…

Podijelite članak