Četiri navike pijenja zbog kojih dobijate na težini

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Napici mogu izgledati kao manji dio vašeg obroka ili samo nešto što zgrabite za osvježavajuće, hidratantno i kofeinom ispunjeno piće.

Međutim, ono što odlučite da pijete ili ne pijete, kao i koliko često konzumirate određena pića, može ozbiljno uticati na vaše zdravlje. U stvari, postoje neke navike pijenja koje mogu dovesti do debljanja.

Na primjer, studija iz 2021. godine koja je objavljena u Nutrients otkrila je da konzumiranje povećane količine nezdravih pića ili odabir problematičnih napitaka kao što su napici zaslađeni šećerom (SSB) i umjetno zaslađena pića (ASB) dugoročno mogu dovesti do veći rizik od dijabetesa tipa 2 (T2D), kardiovaskularnih bolesti (KVB) i smrtnosti od svih uzroka.

Osim toga, dodatne studije povezuju ispijanje priličnog udjela slatkih napitaka s bolestima bubrega, bezalkoholnom bolešću jetre, gihtom i problemima oralnog zdravlja, kao i gojaznošću i debljanjem.

Pijenje zaslađenog čaja

Neki čajevi mogu smiriti mučninu, smanjiti rizik od dijabetesa pa čak i pomoći da živite duže. S druge strane, slatki čaj ili vrući čaj sa tonom šećera može učiniti više štete nego koristi.

“Pijenje zaslađenih napitaka poput čaja sa dodatkom šećera može dovesti do debljanja jer je napitak visokokaloričan, ali ne čini da se osjećate siti”, kaže dijetetičar Johna Burdeos.

Napici zaslađeni šećerom, poput slatkog čaja, brzo unose kalorije.

“Na primjer, boca Lipton Green Tea Citrus od 20 unci sadrži 120 kalorija i 29 grama dodanih šećera. Zaslađeni čaj ima dodatak šećera, što doprinosi višku kalorija. Šećer uzrokuje brz porast šećera u krvi, što dovodi do oslobađanja kortizola i adrenalina za upravljanje odgovorom tijela na stres. Također, hronična konzumacija viška šećera može rezultirati otpornošću na leptin, hormon koji regulira skladištenje masti i apetit”, dodaje.

Odabir slatke, aromatizirane kafe

Sljedeći put kada svratite u Starbucks, možda ćete poželjeti da naručite relativno niskokalorični napitak za razliku od onih koje dijetetičari smatraju najgorim napitcima na jelovniku, a koji ponekad uključuju slatku, aromatiziranu kafu.

Aromatizovana kafa ima potencijal da izazove brzo debljanje. Iako također napominje da jedna čaša okusa poput vanilije, mokae, karamele ili peperminta obično sadrži oko 20 kalorija dodatog šećera.

“Mnoga pića koja se poslužuju u popularnim kafićima će dodati nevjerovatnih 160 kalorija dodanog šećera za početak dana (što je vjerovatno najgore vrijeme za ispumpavanje tolike količine šećera u vašem sistemu)”, dodaje.

Ispijanje sportskih pića

Sportska pića su još jedan napitak koji se čini kao zdrava opcija. Međutim, oni su također nešto što biste možda želeli da ostavite na polici prodavnice ako niste sportista ili se ne bavite ozbiljnom fizičkom aktivnošću.

“Originalni sportski napici služe specifičnoj svrsi, a to je nadoknaditi elektrolite izgubljene znojem prije, tokom i nakon sportske aktivnosti. Ispijanje sportskih napitaka dok igrate videoigrice u vašem domu ili kada vam nisu potrebni vjerovatno neće pomoći vašem zdravlju. Treba nam malo šećera kako bismo pomogli da elektroliti unesu u ćelije kako bismo mogli pravilno hidratizirati, tako da sportski napici “bez šećera” nemaju smisla za prosječnu osobu ili sportistu”, dodaje.

Pijenje zašećerenog voćnog soka

Možda mislite da je voćni sok zdrav izbor za mršavljenje, ali on kaže: “Zašećerna pića mogu povećati vaš apetit. Redovna konzumacija slatke hrane, uključujući pića, može dovesti do skokova i pada nivoa šećera u krvi. Padovi su ono zbog čega se osjećate gladno. A ako redovno konzumirate takve slatke proizvode, osjećat ćete više potrebu da jedete više nego inače da vam je šećer u krvi stabilniji.”

Bolje je jesti svježe ili smrznuto voće nego piti voćni sok. U voćnom soku nema vlakana, tako da je, u smislu šećera, to kao da pijete sok. Ako pazite na svoju težinu, jedite voće, ne pijte sok.

“Voćni sokovi imaju viši glikemijski indeks (GI) u poređenju sa svježim, cijelim voćem, tako da brže povećavaju GI. Osim onog koji sam spomenuo gore (pijenje zaslađenog čaja), šećere tijelo brzo metabolizira za proizvodnju energije. Ali ako tijelo nije u stanju da iskoristi sav šećer za energiju, on će biti pohranjen kao mast. Tijelo obično skladišti ova nesagorena goriva kao salo u stomaku, također nazvano trbušno salo”, dodaje.

Klix