Četiri pravila tajne japanske mudrosti za dug i sretan život

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Prema japanskom vjerovanju svi u sebi nosimo neki smisao života, čak i kada nismo toga svjesni.

Oni ga ga nazivaju ikigai – smisao života ili ono zbog čega svaki dan ustajemo sa osmijehom na licu. Ikigai predstavlja japansku životnu mudrost i načine ponašanja koji vam mogu donijeti mir i sreću u životu.

Iki na japanskom znači život ili biti živ, a gai znači “ono što je vrijedno”, pa bi doslovan prijevod bio “ono zbog čega vrijedi živjeti”. Kada razmišljamo o svom ikigaiju u njemu se trebaju preklapati četiri životna kvaliteta – ono što čovjek voli, u čemu je dobar, šta svijetu treba i za šta može biti plaćen.

Treba odbaciti skromnost i nesigurnost, provjeriti koja su područja ili sposobnosti prirodni. Prema ovoj mudrosti trebate postati odgovorne osobe sigurne u sebe i svako bi trebalo da potencira svoje sposobnosti, da se pozabavi sobom i otkrije šta ga ispunjava. Ovo se, savjetuju Japanci, može naučiti. Evo kako: Podijelite papir na četiri dijela: ono što volite, ono što je svijetu potrebno, ono za što vas mogu platiti i ono u čemu ste dobri.

Ono što volite

Ovo je najlakši dio vježbe. Zapišite sve što vam padne na pamet zbog čega se osjećate dobro i sretno. Pišite brzo, ne razmišljajući previše. Budite potpuno iskreni i zapišite samo ono što vam budi strast. Započnite svaku rečenicu sa “usrećuje me…”.

Ono što je svijetu potrebno

Namjeravatei da najveći dio svog vremena provedete radeći stvari koje volite, vaš će osjećaj sreće rasti, ali ste u opasnosti da padnete u bunar egoizma. Zato je bitno osjećati se korisno kada ste među drugim ljudima. Tako, u drugi dio papira upišite ono što je potrebno drugima, a ne samo vašoj porodici ili prijateljima nego i svijetu. Na primjer “mom kolegi je potrebn…”.

Ono za što vas mogu platiti

Ne treba se stidjeti da zahtjevate novac u zamjenu za ono što znate da radite. Kombinujte ono u čemu ste dobri s novčanim dobitkom, jedino tako možete da vodite održiv život. Posao koji već obavljate vam daje novac, ali ima i poslova koji imaju potencijal da vam obezbijede sredstva u budućnosti. Jedna je od ključnih stvari za prosperitet da naučite razmišljati na duge staze bez nemirna iščekivanja. U trećem dijelu ove vježbe zabilježite šta vam sada daje novac, ne prosuđujući čini li vas to sretnim ili ne. Samo napišite “Sad zarađujem za život…”, zatim zapišite i druge mogućnosti izvora prihoda od kojih bi u budućnosti mogli živjeti.

Ono u čemu ste dobri

Ponekad je teško da znate u čemu ste dobri jer je vaš potencijal prikriven zbog emocionalnih iskustava iz prošlosti. Na primjer, ako ste imali lošeg profesora matematike sigurno ćete reći da ste loši sa matematikom. Tako, često blokirate svoje težnje jednostavno zato što odlučite  da “vam ne ide” ili su vas drugi u to ujverili. Ali, zapravo, možete biti šta god poželite. Napišite u posljednjem kvadratu ono što iskreno mislite da vam ide od ruke, ne ono u šta su vas drugi uvjerili. Osim na svoje postojeće vrline, obratite pažnju na vještine koje možete razviti ako se za njih pripremite.

Ove četiri vežbe treba ponavljati kada god osjetite da niste sretni, kada u vama dominira nezadovoljstvo. Ponovno pogledajte četiri kvadrata i zapitajte se: uključujem li sve četiri komponente ikigaija u svoju svakodnevicu? Bavim li se samo zarađivanjem novca? Posvećujem li dovoljno vremena svojim strastima?

noizz.rs