Portal 072info

Četvero novozaraženih u ZDK: Situacija s koronavirusom stabilna

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je stabilna, kazao nam je načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica Ednan Drljević.

U posljednje vrijeme nemamo novootkrivenih slučajeva Covid infekcije, koji nisu importovani u naš kanton. Rep epidemije koji smo imali u Tešnju je pri kraju i posljednjih nekoliko dana nemamo nijedan novi slučaj iz Tešnja. 

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Od ovih slučajeva koji su sada pozitivni sve su importovani slučajevi ili iz drugih kantona, ili iz RS-a, ili iz drugih država, ističe on.

Kada spominje druge države, onda, prije svega, misli na Srbiju i Švedsku.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5
  • Imamo slučajeve iz Sandžaka, imamo slučajeve iz RS-a. Imamo četiri oboljela u ZDK-u koji su vezani za Teslić i također imamo slučajeve oboljelih iz Švedske koji su nam iz Kaknja, kao i slučajeve iz Sarajevskog kantona. 

Svi pacijenti koji su pozitivni kod nas se smještaju na odjel i pod zdravstvenim su nadzorom tako da ne predstavljaju više izvor infekcije i ne mogu širiti bolest u okolini.

Najveći problem, ističe Drljević, predstavljaju upravo importovani slučajevi pa bismo u vezi s tim voljeli da Ministarstvo civilnih poslova uvede recipročne mjere u odnosu na druge države.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

  • Za neke države prema kojima nemamo mjera, a gdje je infekcija jače izražena nego kod nas, kao što su Srbija i Švedska, mi bismo zaista trebali uvesti mjere. Ako ništa drugo, da ti ljudi koji doputuju iz tih krajeva imaju obavezno na zadnjem odredištu javljanje epidemiologu i da budu prvih 15 dana boravka u našoj zemlji pod kontrolom epidemiologa. To bi nam umnogome olakšalo da ne dozvolimo širenje infekcije u okolini, također bi nam omogućilo brzo otkrivanje i brzo uklanjanje infekcije – zaključuje načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica.

Hayat

Podijelite članak
  • 10
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

U BiH 39.758 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom

072info.com

Naučnici osmislili zaštitnu masku koja grije, filtrira zrak i deaktivira koronavirus

072info.com

Hrvatska uvodi dodatne mjere: “Trenutne nisu dale rezultate”

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6