Četvrti val uzima zamah, a BiH je zadnja u regiji po vakcinaciji stanovništva

koronavirus opca bolnica sarajevo pixsell
Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Korona brojke rastu. U BiH je jučer 25 preminulih i 930 novozaraženih. Bolnički kapaciteti ponovo se pune, raste broj hospitaliziranih na respiratorima. Oružje koje smo mogli iskoristiti u borbi protiv koronavirusa, mnogi nisu. Nadležni apeluju na vakcinaciju.

Epidemiološka situacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu svakim danom je lošija. U posljednja 24 sata u ovom kantonu 166 novozaraženih. Na bolničkom liječenju su 102 pacijenta. IZ SKB Mostar kažu da je prosječna dob hospitalizovanih 64, a ranije je bila 78 godina.

“Trenutno stanje u našoj bolnici je alarmantno. Ono što vidimo na terenu je definitivno da u zadnje tri sedmice imamo četverostruki porast hospitalizovanih bolesnika sa srednje teškom i teškom formom bolesti i pet puta veći porast hospitalizovanih kritično oboljelih”, pojasnila je Svjetlana Grgić, voditeljica COVID bolnice SKB Mostar.

Zabrinjavajuće i u Kantonu Sarajevo

U Kantonu Sarajevo trenutno je na bolničkom liječenju 151 pacijent, od kojih je 107 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji.

“Zabrinjavajući je jedan novi parametar, a to je broj smrtnih ishoda, dakle u 24 sata imali smo 5 preminulih naših sugrađana, što je jedan od indikatora koji se sad pomnije prati i ne samo da smo izgubili pet naših sugrađana još je naših 15 sugrađana na potpomognutoj mehaničkoj ventilaciji, dakle oni ne mogu sami disati”, naglasila je Aida Pitić, epidemiologinja.

Nadležni apeluju na poštivanje epidemioloških mjera ali i vakcinaciju. Do sada je u KS vakcinisano 27,4 posto stanovništva.

“Jedini način zaustavljanja epidemije i spašavanja vlastitog i zdravlja najbližih je vakcinisanje. Također ću iskoristiti priliku da kažem da je svaka vakcina dobra, da je svaka koja je raspoloživa i nađe se u tom momentu dobra, da ne bi dolazili u ovu situaciju primjetnog povećanja broja naših sugrađana u bolničkim kapacitetima”, dodala je Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS.

Apel nadležnih na vakcinaciju

U Republici Srpskoj 556 pacijenata je na bolničkom liječenju, što je 47 osoba više u odnosu na jučer. Nа rеspirаtоru је 49 оsоbа. Jučer je na Covid odjeljenju bolnice u Bijeljini rođena djevojčica. Stanje majke je stabilno, a i djevojčica je dobro.

“Sve nam češće se javljaju trudnice sa raznom simptomatologijom covid infekcije, od blage do srednje teških i sve su češće evo sad imamo dvije pacijentkinje porođene, obje vaginalnim putem evo danas je jedna došla i prije u par dana bude jedna. Međutim samo u jednom danu po dvije, tri, četiri pacijentkinje nam se javljaju. Znači da je češća sada pojava trudnica sa covid infekcijom”, navela je Vesna Perković Maksimović iz Opšte bolnice “Sveti vračevi”.

Povećan broj oboljelih je i u Brčko distriktu. Prema podacima Kriznog štaba zdravstva distrikta dnevno oboli 10 osoba. Nadležni apeluju na vakcinaciju, a tek je nešto preko 12 posto vakcinisanih u BiH. Posljednji smo u regiji. a četvrti val je uveliko uzeo zamah.