Cijena nafte porasla zbog oporavka privrede u Kini, šta očekuje Evropu?

nafta
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol izjavio je u petak da bi opskrba naftom u ovoj godini mogla biti manja bude li se kineska privreda oporavljala tempom koji prognoziraju financijske institucije.

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara, potaknute poboljšanim izgledima za potražnju zbog očekivanog privrednog oporavka Kine, najvećeg svjetskog uvoznika.

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podneva bila viša za 84 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 88,37 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 46 centi višoj cijeni, od 82,10 dolara.

ČITAJ JOŠ:  Cijene nafte porasle nakon prošlosedmičnog pada

Trgovci su se i na početku sedmice fokusirali na prognoze oporavka potražnje u Kini nakon ublažavanja Covid mjera.

Podaci signaliziraju solidan rast putovanja u Kini, naveli su u objašnjenju analitičari ANZ-a. Tržište želi imati dovoljno pozicija u nafti u slučaju da se rast u Kini nastavi, objašnjava direktor savjetodavne kuće Trifecta Sukrit Vijayakar.

Direktor Fatih Birol također je kazao da se ne smije biti previše opušten u procjeni stanja na tržištu.

“Godina 2023. mogla bi biti godina u kojoj će biti manje opskrbljenja nego što neke kolege možda misle”, rekao je Birol za Reuters, nakon govora na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

ČITAJ JOŠ:  Na snagu stupa evropska zabrana uvoza naftnih derivata iz Rusije

Pojačani promet u Kini uoči praznika lunarne Nove godine nagovještava dobru potražnju, a ponuda bi se istovremeno mogla smanjiti, upozoravaju analitičari.

“Očekivani nagli rast potražnje vremenski se poklopio s pripremama tržišta za nove sankcije ruskoj nafti”, objašnjavaju u ANZ-u.

Evropska unija, skupina G7 i njihovi saveznici ograničit će 5. februara cijene ruskih naftnih derivata, nakon što su početkom decembra ograničili cijene ruske nafte čiji je uvoz tankerima EU zabranio. G7 je u međuvremenu odgodio analizu cjenovnog limita za rusku naftu do marta, kako bi imao više vremena za procjenu mogućih posljedica ograničenja cijena ruskih derivata.

ČITAJ JOŠ:  Na snagu stupa evropska zabrana uvoza naftnih derivata iz Rusije

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel nafte njenih članica u petak poskupio sa 2,03 dolara, na 84,90 dolara.

Klix

GODISNJICA
MARKETING