CIJENA U FBiH 80 KM, u RS 105 KM: Institut za javno zdravstvo inkasirao 5 miliona KM od komercijalnog PCR testiranja, najviše u januaru

Republika Srpska uvela je komercijalno testiranje početkom avgusta prošle godine.

Od tog perioda obavljeno je oko 47 100 takvih testova, a prostom računicom dolazimo do podatka da je Institut za javno zdravstvo Repulike Srpske inkasirao preko 5 miliona KM za ovu vrstu usluge.

Prvobitna cijena PCR testiranja u komercijalne svrhe bila je 200 KM, da bi se cijena 13.avgusta smanjila na 150 KM, a sredinom decembra ona je spala na 105 KM. Takva je cijena i danas.

Cijena nabavke komercijalnih testova je određena prema sljedećim parametrima: cijeni kadra, amortizacijom opreme, potrošni materijal, rast, razvoj i usavršavanje i režijski troškovi

Prema najnovijim podacima, u Republici Srpskoj su testirane 238.233 оsоbе, što znači da je udio komercijalnih testova od početka testiranja oko 20%. Međutim, u 2021. godini, raste postotak udjela komercijalnih testova u ukupnom broju testiranja.

Prema dostupnim podacima od 37.579 odrađenih testova za prva dva mjeseca tekuće godine urađeno je 22.700 komercijalnih testova, što iznosi 60%. Najveći broj komercijalnih testiranja urađen je u januaru zbog povećanog broja putovanja tokom praznika.

U Republici Srpskoj PCR testiranja mogu obavljati samo javne ustanove, dok privatnici rade samo serološka i antigenska testiranja. Tako stoji u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti stanovništva i Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Pored Instituta, uzorci za PCR test se analiziraju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici u Foči i bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. Apostol Luka u Doboju.

Kako nam je rečeno u Institutu za javno zdravstvo, sredstva od komercijalnog testiranja idu u budžet Instituta i on se koristi za nabavku PCR testova, ekstrakcija, virusnih transportnih medija, pratećeg potrošnog materijala, laboratorijsku opremu, ličnu zaštitnu opremu za zaposlene na uzorkovanju u laboratoriji, plate zaposlenih u laboratoriji te režijske troškove.

Federacija BiH snizila cijene testiranja, kada će Republika Srpska?

U Federaciji BiH od 1.aprila je jeftinije komercijalno testiranje na virus korona. Komercijalna cijena testiranja PCR metodom sada će koštati 68 KM bez PDV-a, odnosno 79,56 sa PDV-om, serološko testiranje košta 36 KM bez PDV, odnosno 42 KM sa PDV-om, a antigensko 32 KM bez PDV-a, odnosno 37,44 KM sa PDV-om.

U Republici Srpskoj će se analizirati pojeftinjenje komercijalnih PCR testova, ali zasad od pojeftinjenja nema ništa zbog “više nabavne cijene testova”

Nabavke PCR testova i potrošnog materijala

Provjerili smo kako se nabavljala roba za PCR testiranja. Prema našoj analizi Institut je izvršio nabavke za potrebe PCR testiranja u vrijednosti od oko 530 000 KM.

Prema dostupnim podacima, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske je 1.2.2021. godine potpisao ugovor sa furmom SpektroLab za nabavku RT PCR testova na SARS CoV-2 putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci, vrijednosti 135.000 KM, za 15 000 PCR testova

Na sajtu Instituta objavljena je i “svježa” nabavka od 17,000 KM za nabavku PCR testova, a ovaj posao takođe je dodjeljen firmi “SpektroLab” iz Banjaluke. Ni ovdje se ne zna kolika je pojedinačna cijena PCR testa.

Firma CEEMED iz Hadžića nabavila je za potrebe Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske PCR testove u vrijednosti od 33 600 KM bez PDV-a. Ugovor je dodjeljen 1.12.2020.godine

Tri firme su nabavile potrošni materijal odnosno plastiku za PCR potrebnog za testiranje na SARS ukupne vrijednosti 223 000 KM bez PDV-a. I to početkom oktobra 2020. godine.

Početkom septembra 2020. godine Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nabavio je Potrošni materijal za komercijalno testiranje od tri firme.

Tako je firmi SpektroLab dodjeljeno je 97 500 KM bez PDV-a za RT PCR Kit za detekciju virusa. Firma “Biomedica” d.o.o iz ILidže nabavila je potrošni materijal za serološku dijagnostiku za korištenje na aparatu Dynex vrijednosti 11.358,52 , dok je “Broma bel” nabavila Potrošni materijal – test za serološku dijagnostiku za korištenje na aparatu Vidas, u iznosu od 11.171, 80 KM.

Ono što je u ovom momentu gotovo pa nemoguće utvrditi jeste koliko je Republika Srpska ukupno nabavila PCR testova, koliko od toga je za komercijalnu upotrebu.

Podsjetimo da komercijalno testiranje nije obuhvaćeno sredstvima koja dolaze iz donacija, već su testovi nabavljeni vlastitim sredstvima Instituta za javno zdravstvo RS

Pored toga, ne zna se ni tačna nabavna cijena PCR testova. Međutim prilikom doniranja 40.032 PCR testova proizvođača “Makura” Bosni Hercegovini, navedeno je da oni koštaju oko 450.000 eura, što znači da je cijena ovih PCR testova oko 10 EURA.

U svakom slučaju, PCR testiranje je, pored velikog značaja za borbu protiv korona virusa, ujedno i prilika za više nego unosan posao.

IZVOR6yka.com
Prethodni članakI TO JE BIH: Vikanje i nazivanje pogrdnim imenima, seksualno uznemiravanje, sve to uz platu od 565 KM i prekovremeni rad
Sljedeći članakŠeranić osudio izjavu Stanivukovića: Žalosno je da neko direktno krši mjere koje je sam donio