Cijene goriva u FBiH od danas više: Gorivo će nastaviti poskupljivati!

Cijene goriva u Federaciji BiH od danas bi trebale biti više za pet feninga, potvrđeno je za Faktor.ba iz Federalnog ministarstva trgovine.

– U petak je primljen zahtjev za povećanje i nove će cijene važiti od danas. Naši su prometnici odmah reagirali nakon poskupljenja nafte na svjetskom tržištu te su nam predali zahtjev za poskupljenje. U Hrvatskoj su cijene nafte do sada rasle dva puta – kazali su nam u Ministarstvu trgovine FBiH.

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH, pojasnio je da svaka kompanija koja se bavi prodajom naftnih derivata ima pravo da određuje cijene po svojim računicama.

– Jedna firma na deset svojih benzinskih pumpi može imati 10 različitih cijena. Svako može predati zahtjev za poskupljenje ili sniženje cijena kad god hoće. Tržište određuje cijenu tako da se ne može reći da je poskupljenje nelogično – izjavio je Bošković.

Trenutna je cijena goriva na benzinskim pumpama u entitetu RS-u iznosu od 1.79 KM do 1.90 KM po litru.

Poskupljenje od pet do šest feninga po litru goriva uvjetovano je rastom cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, ističe predsjednik Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata RS Vukašin Vojinović.

Faktor.ba